Beveiliging nieuws

Onze partners

IDIS

De Beveiligingsjurist

CDVI

Ajax Systems

2N

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

GFT

Optex

Paxton

ADI

Masset Solutions

NetworxConnect

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

VAIBS

Nenova

ASIS

Eizo

Bydemes

VideoGuard

OSEC

HID

Secusoft

HD Security

Hikvision

Sequrix

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Seagate

Top Security

DZ Technologies

Dahua

Unii

Explicate

NIBHV

20face

Alphatronics

G4S

Centurion

Securitas

Nimo Dog Security

Kiwa

Milestone

Advancis

Connect Security

SOBA

Add Secure

CSL

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

MPL

JMB Groep

i-Pro

ARAS

Lobeco

EAL

Paraat

Boon Edam

Koninklijke Oosterberg

Uniview

Service Centrale Nederland

Akuvox

SmartSD

Trigion

RoSecure

Seris

Brivo

Multiwacht

Gold-IP

Eagle Eye Networks

VBN

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

VVNL

CardAccess

Genetec

SmartCell

VEB

Nimo Drone Security

Schadefonds Geweldsmisdrijven keerde 27 miljoen euro uit

16 maart 2021
Redactie
06:54

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven ontving in 2020 bijna 10.000 aanvragen van slachtoffers. In totaal is 27 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld gaat het om een kleine 4000 euro per slachtoffer.

Het aantal aanvragen was ook in 2020 hoog. Na een kortdurende daling in de eerste maanden van de coronacrisis, nam het vanaf juni weer toe. Over het hele jaar ontving het Schadefonds 9.565 aanvragen, 6 procent meer dan verwacht. Deze stijging houdt mogelijk verband met de toenemende politieke en maatschappelijke belangstelling voor het slachtofferbeleid. Ook de digitalisering kan een rol spelen; de drempel om digitaal een aanvraag in te dienen wordt daardoor steeds lager. De bezoekersaantallen op de website van het Schadefonds ondersteunen deze gedachte.

<p style=”border: solid 1px #000000; padding: 3px; background-color: #ddddff;”>Het Schadefonds neemt een beslissing op iedere aanvraag die binnenkomt. In 2020 nam het Schadefonds in totaal 11.433 beslissingen (waarvan 10.201 op basis van aanvragen). Het aantal beslissingen ligt daarmee hoger dan het aantal aanvragen. Deze extra productie houdt verband met het terugbrengen van de werkvoorraad.</p>

Wettelijk gezien heeft het Schadefonds per aanvraag 26 weken de tijd om deze af te handelen. Intern hanteert de organisatie een doelstelling van gemiddeld 12 weken doorlooptijd per aanvraag. In 2020 heeft het Schadefonds de doorlooptijd teruggebracht van gemiddeld 17 weken (januari 2020) tot gemiddeld 8 weken (december 2020). Over het hele jaar bezien was de gemiddelde doorlooptijd 12 weken. Daarmee is de interne doelstelling behaald.

Uitkeringsbedragen
In 2020 keerde het Schadefonds 27 miljoen euro uit. Dat is 6,8 miljoen euro meer dan in 2019. De voornaamste reden van deze stijging is dat meer openstaande aanvragen afgehandeld konden worden. Daarnaast ontving het Schadefonds dit jaar meer aanvragen dan verwacht. Dat leidde tot meer uitkeringen. Het gemiddelde uitkeringsbedrag was vergelijkbaar met voorgaande jaren; 3.962 euro.
Soms krijgt het slachtoffer, na een tegemoetkoming van het Schadefonds, ook nog een schadevergoeding van de dader. Het Schadefonds neemt dan een verrekeningsbeslissing. Daarna verrekent het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de nieuwe vergoeding met de eerdere tegemoetkoming van het Schadefonds. In 2020 vonden er 1.232 verrekeningen plaats. In totaal ontving het Schadefonds 1.364.501 euro van het CJIB.

Bureaukosten
In 2020 bedroegen de bureaukosten van het Schadefonds 8.889.545 euro. Deze kosten vallen binnen het vastgestelde budget. Vanwege de voorbereiding op de uitvoering van de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg kreeg het Schadefonds in 2020 extra budget toegekend: 318.000 euro. Ook ontving het Schadefonds extra budget om nog openstaande aanvragen uit 2019 te behandelen.
Ook voor 2021 verwacht het Schadefonds dat het aantal aanvragen hoog zal blijven. Daarnaast start in januari 2021 de uitvoering van de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Dit vraagt van alle afdelingen binnen het Schadefonds om extra inspanningen. Met behulp van een goede planning en verschillende maatregelen probeert het Schadefonds de impact van de extra activiteiten op het normale werkproces te minimaliseren. Ook zal het Schadefonds regelmatig met het ministerie van Justitie en Veiligheid overleggen over de benodigde budgetten en de hoeveelheid benodigde medewerkers.

Onderzoeken
In maart 2021 wordt het rapport van het adviescollege schadevergoedingsstelsel slachtoffers misdrijfschade verwacht. Dit adviescollege doet onderzoek naar het schadevergoedingsstelsel van slachtoffers van strafbare feiten. Naar verwachting raakt dit rapport ook de werkzaamheden van het Schadefonds.
Ook volgt in 2021 een themabijeenkomst over slachtoffers met een licht verstandelijke beperking. Medewerkers, commissieleden en enkele deskundigen onderzoeken in deze bijeenkomst hoe de dienstverlening aan slachtoffers met een licht verstandelijke beperking verbeterd kan worden.

Gegevensuitwisseling met politie
In 2020 heeft het Schadefonds regelmatig contact gehad met de Nationale politie. Allereerst zijn er verkennende gesprekken geweest om digitale gegevensuitwisseling te kunnen realiseren. Ook is er nauw contact geweest met Stichting Vergoeding schade Slachtoffers schietincident Alphen a/d Rijn (Stichting VSSA). Deze is opgericht door de Nationale Politie. Stichting VSSA vergoedt de schade van slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in 2011. Het Schadefonds heeft met Stichting VSSA afspraken gemaakt voor verrekeningen. Wanneer slachtoffers eerder een tegemoetkoming ontvingen van het Schadefonds en nu een schadevergoeding krijgen van Stichting VSSA, wordt de eerdere tegemoetkoming ingehouden op de nieuwe schadevergoeding.

Tot slot markeert 2021 het 45-jarig bestaan van het Schadefonds. Een bijzonder moment, mede doordat het Schadefonds de eerste Nederlandse organisatie was op het gebied van slachtofferrechten. Dit jaar staat het Schadefonds daarom, samen met haar ketenpartners, stil bij deze mijlpaal.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner