Schiphol-medewerkers gepakt wegens cocaïnesmokkel

Na een tip van het Openbaar Ministerie is in mei op Schiphol 321 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verstopt in een partij bloemen uit Ecuador en had een geschatte verkoopwaarde van 16 miljoen euro. De afgelopen weken werden zeven verdachten aangehouden, die betrokken zouden zijn bij de smokkel.

Eerder werden ook al zes personen opgepakt. Van de verdachten die de afgelopen weken zijn opgepakt, werken de meesten bij een bedrijf op de luchthaven. Zij zijn in het bezit van een Schiphol-pas. Het gaat om zes mannen en een vrouw. Het is niet bekend gemaakt bij welk bedrijf de opgepakte verdachten werkzaam zijn. Er zijn na een tip van het OM verschillende opsporingsmethodes toegepast, zoals het aftappen van telefoons, het ontsleutelen van versleuteld dataverkeer en observaties. Daaruit zou zijn gebleken dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan de invoer van harddrugs en witwassen of een combinatie daarvan. Bij de zes mannen uit Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Diemen, Nieuw-Vennep en Rotterdam, en de vrouw uit Diemen werden thuis auto’s, luxe goederen, gegevensdragers en geld in beslag genomen. In een van de auto’s zat een verborgen ruimte. Het onderzoek is nog in volle gang en wordt uitgevoerd door rechercheurs van de marechaussee, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD en de douane.

Kwetsbaarheid
Het gebeurt relatief weinig dat drugs via Schiphol worden gesmokkeld. Meestal worden cocaïne en andere hard drugs per schip Nederland binnen gebracht. Toch is het ook niet de eerste keer. In januari vorig jaar werden twee mannen opgepakt, nadat eerder 102 kilo cocaïne was aangetroffen in een vracht uit Zuid-Amerika. Ook deze mannen werkten op Schiphol. In 2017 werden negen mannen aangehouden die betrokken waren bij grootschalige drugssmokkel vanuit Suriname. In 2020 deed Bureau Beke uitgebreid onderzoek naar de kwetsbaarheid van Schiphol-medewerkers voor drugssmokkelaars.

Deel dit artikel via: