Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

NIBHV

IDIS

Bosch Security Systems

Seagate

SMC Alarmcentrale

HID

ASSA ABLOY

Bydemes

Milestone

Multiwacht

i-Pro

JMB Groep

Top Security

Centurion

G4S

ASIS

2N

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

Connect Security

SmartCell

VBN

Gold-IP

Hikvision

CSL

Regio Control Veldt

Unii

NetworxConnect

20face

Masset Solutions

ARAS

DZ Technologies

Seris

Paraat

Sequrix

Securitas

SOBA

Kiwa

Nimo Dog Security

Secusoft

Add Secure

CDVI

HD Security

Paxton

Ajax Systems

Boon Edam

Explicate

Eizo

OSEC

EAL

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Service Centrale Nederland

SmartSD

Lobeco

Alarm Meldnet

Genetec

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

Alphatronics

PG Security Systems

VVNL

CardAccess

ADI

Dahua

Advancis

Dero Security Products

Brivo

GFT

VAIBS

Trigion

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

Akuvox

VEB

Optex

Uniview

Nimo Drone Security

VideoGuard

MPL

Schiphol ontsnapt aan jihadistische terreuraanslag?

4 september 2021
Redactie
06:37

Op de dag dat in Parijs bij terroristische aanslagen 130 doden en ruim 400 gewonden vielen, gingen twee terroristen met de bus van Brussel naar Amsterdam Schiphol. Woensdag staan zij in Parijs voor de rechter. Mogelijk wordt dan duidelijker wat zij op Schiphol van plan waren. 

De Zweedse Palestijn Osama Krayem (29) en de Tunesiër Soufian Ayari (28) stapten in de ochtend van 13 november op station Brussel Noord in een Eurolines-bus, die hen naar Schiphol bracht. Zij hadden alleen een koffer en een rugzak mee als bagage. Naar eigen zeggen moesten zij kijken of er op Schiphol lockers waren, waarin zij in Nederland gekochte wapens konden verbergen. Aan het einde van de dag keerden zij met de bus terug naar Brussel. Die avond vonden in Parijs de aanslagen plaats op het Bataclan-theater en diverse cafés, uitgevoerd door tien jihadisten, waarvan er negen werden doodgeschoten. De enige overlevende, de Belg Saleh Abdeslam, staat woensdag terecht, samen met negentien personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen, waaronder de twee die naar Schiphol waren gereisd.

Potentieel doelwit
Op 22 maart 2016 vond de aanslag op luchthaven Zaventem in Brussel plaats. Dat maakt het des te waarschijnlijker dat ook Schiphol een potentieel doelwit was. De twee die op onderzoek uitgingen hebben een indrukwekkend terroristisch verleden. Ze waren beiden lid van IS en één van hen zou aanwezig zijn geweest bij het filmen van een gevangen genomen Jordaanse gevechtspiloot die levend in brand werd gestoken. Later zouden ze met de vluchtelingenstroom zijn meegelift naar Duitsland waar zij door Salah Abdeslam werden geronseld om vanuit Brussel aanslagen in West-Europa te plegen. Ayari en Abdeslam werden 18 maart 2016 opgepakt. Dat heeft helaas niet kunnen verhinderen dat een paar dagen later de aanslagen in Brussel werden gepleegd, waarbij 32 doden vielen. Krayem had zich die dag moeten opblazen in de metro, maar hij besloot dat niet te doen.

Group Schiphol
Tijdens het onderzoek naar de aanslagen in Brussel werd een weggegooide laptop teruggevonden met daarop informatie over de verschillende terreurcellen. Er zou ook een ‘Group Schiphol’ bestaan. De twee verdachten ontkenden tijdens de verhoren dat op Schiphol een aanslag zou worden gepleegd. Anders zou dat echt wel zijn gebeurd. De Franse onderzoekers hebben een andere mening. Hoewel gebleken is dat de jihadisten inderdaad veel wapens en explosieven in Nederland kopen, vinden zij het zeer onwaarschijnlijk dat het goed beveiligde Schiphol dan als opslagplaats wordt gebruikt. Zij gaan er vanuit dat er wel degelijk een aanslag op de luchthaven van Amsterdam was gepland. De Nederlandse autoriteiten hebben Ayari en Krayem ook verhoord, maar dat leverde niet voldoende informatie op om een strafzaak tegen hen te beginnen. Het proces tegen de jihadisten gaat naar verwachting negen maanden in beslag nemen. Het is de vraag of dan duidelijker wordt wat de twee Schiphol-reizigers werkelijk van plan waren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner