Schiphol start opnieuw proef met gezichtsherkenning

Reizigers die met Cathay Pacific reizen kunnen meedoen aan een proef voor boarden met gezichtsherkenning. De proef is onderdeel van de eerste fase om reizen met gezichtsherkenning op termijn volledig mogelijk te maken op Schiphol.

Deelnemers aan de proef worden, na het inchecken, begeleid naar een van de speciale registratiekiosken. Hier worden het paspoort, de instapkaart en het gezicht van de passagier gescand. Daarna volgt zoals altijd de security- en paspoortcontrole. Bij het boarden wordt bij de gate een scan gemaakt van het gezicht. Deze wordt vergeleken met de scan die gemaakt is bij het registreren. Wanneer het gezicht wordt herkend, gaat het poortje open en kan de passagier direct aan boord. Dit betekent meer gemak voor de reiziger en een betere doorstroming op de luchthaven. Schiphol noemt dit concept ‘Seamless Flow’.

Vergemakkelijkt
Met vernieuwingen als deze wordt reizen op Schiphol vergemakkelijkt. “Voor passagiers wordt de reis van aankomst op de luchthaven tot aan boord gaan, eenvoudiger en efficiënter”, zegt Wilma van Dijk, directeur Safety en Security van Schiphol. “Nu moet je bij verschillende controlepunten op de luchthaven nog je paspoort, je instapkaart of beide laten zien. Bijvoorbeeld bij het afgeven van je bagage, bij de toegang tot de veiligheidscontrole, bij het passeren van de grens en als je gaat boarden. In de toekomst kun je deze controlepunten soepeler passeren omdat je wordt herkend aan je gezicht. Je paspoort en instapkaart kan je in de tas laten.”

Innovatieve proef
“Cathay Pacific is altijd op zoek naar manieren om de ervaring van onze klanten in elke fase van hun reis met ons te verbeteren en de ervaring op de luchthaven is een belangrijk en integraal onderdeel van die reis. We zijn daarom blij om deel uit te maken van deze innovatieve proef, om in samenwerking met Schiphol ons en onze passagiers voor te bereiden op de toekomstige manier van reizen” vertelt Will Kerr-Muir, Country Manager Benelux & France van Cathay Pacific.
De komende maanden wordt het scannen van het gezicht, het paspoort en de instapkaart bij registratie en het boarden getest. Het is de bedoeling dat in de loop van het jaar, in de volgende fase, de paspoortcontrole wordt toegevoegd aan de proef. Tijdens de proef worden de procedure en de apparatuur tussentijds regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.
Voor het testen van deze innovatie is een samenwerkingsverband aangegaan door de overheid, Amsterdam Airport Schiphol, Cathay Pacific, KLM en Vision-Box, die het technologieplatform voor Seamless Flow ontwikkeld heeft.

Deel dit artikel via: