Schiphol waarschuwt voor lange rijen bij paspoortcontrole

Schiphol-topman Jos Nijhuis vreest dat Schiphol een heel hete zomer wacht als er geen extra geld beschikbaar komt om de lange wachtrijen bij de paspoortcontrole aan te pakken. Deze zijn volgens hem het gevolg van tekorten bij de Koninklijke Marechaussee.
Vanwege het verhoogde dreigingsniveau en de toestroom van asielzoekers wordt de marechaussee op steeds meer plekken ingezet en is dat gaat volgens Nijhuis ten koste van de bezetting op Schiphol. “Wij hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de korte én lange termijn”, zegt hij tegen het ANP. “Wat ons betreft wordt er in de Voorjaarsnota financiële ruimte vrijgemaakt voor de oplossing van dit probleem. Dat is snel naar Haagse begrippen, maar niet naar die van Schiphol.”
Uitbreiding van de marechaussee is op korte termijn niet mogelijk, beseft de Schiphol-topman. “Meer handjes zou goed klinken, maar daar hebben ze de mensen niet voor. Maar je zou wel meer kunnen doen met technologie.” Zo bestaan op Schiphol al geautomatiseerde identiteitscontroles op basis van gezichtsherkenning. Dat systeem heet No-Q, wat wil zeggen: geen wachtrijen. In werkelijkheid staan er helaas wel rijen, omdat de apparatuur nog niet snel en betrouwbaar genoeg is. Dan moeten mensen toch nog uitwijken naar de reguliere paspoortcontrole. Het oplossen van de technische problemen gaat tientallen miljoenen kosten.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie is met de Koninklijke Marechaussee en Schiphol in overleg om een oplossing te vinden voor de drukte bij de paspoortcontroles op de luchthaven.

Gedeeld

Geef een reactie