Schiphol wil via rechter acties beveiligers tijdelijk verbieden

Vanwege de grote vakantiedrukte wil Schiphol via een kort geding afdwingen dat de beveiligers tot eind september stoppen met hun acties voor loonsverhoging dit jaar en betere werkomstandigheden. Op bepaalde tijden wordt extra streng gecontroleerd, waardoor lange rijen passagiers zouden ontstaan.

Omdat de werkgevers nog altijd niet instemmen met een loonsverhoging voor dit jaar, hebben de vakbonden FNV en CNV aangekondigd dat de acties vaker en langer gaan plaatsvinden. In plaats van tien minuten, wordt er dan twintig minuten strikt volgens het boekje gewerkt. En dat niet één keer per dag, maar drie of zelfs vijf keer. De luchthaven vindt dat onaanvaardbaar, omdat zelfs zonder de acties de grote hoeveelheid passagiers in de zomerperiode al nauwelijks is te verwerken.

Meer druk
Eerder had Schiphol met de vakbonden afgesproken, dat de acties alleen tijdens relatief rustige uren zouden plaatsvinden en dan alleen nog als de situatie dat toeliet. De acties hebben echter nog weinig effect gehad. Reden voor de vakbonden om nog meer druk op de ketel te zetten. Volgens Schiphol gaat daardoor de veiligheid gevaar lopen. FNV spreekt dit tegen. Er vinden al tien dagen acties plaats en die hebben volgens de bond niet tot veel overlast geleid. De acties hebben niet alleen betrekking op de beveiligers op Schiphol. Het gaat om alle particuliere beveiligers, die onder de cao particuliere beveiliging vallen, alsmede Schiphol-beveiligers bij G4S Aviation Security, I-Sec, Procheck International, Securitas T&A en I-Sec. De rechtszaak dient woensdagochtend 9u bij de rechtbank van Haarlem.

Gedeeld

Geef een reactie