Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

Paraat

ARAS

VAIBS

Centurion

Nenova

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

IDIS

Ajax Systems

EAL

NIBHV

Secusoft

ADI

Add Secure

Trigion

Unii

Boon Edam

Alarm Meldnet

Connect Security

Hikvision

ASSA ABLOY

G4S

i-Pro

Dero Security Products

SOBA

Genetec

Kiwa

Alphatronics

Gold-IP

Securitas

2N

20face

Regio Control Veldt

Top Security

Hanwha Vision Europe

Uniview

Advancis

CardAccess

HID

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Optex

CSL

Lobeco

Eizo

Sequrix

VideoGuard

Akuvox

Explicate

Koninklijke Oosterberg

Brivo

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

SmartSD

Milestone

VEB

VBN

VVNL

Nimo Dog Security

Seris

Seagate

CDVI

DZ Technologies

MPL

RoSecure

Masset Solutions

HD Security

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

ASIS

Paxton

Crown Security Services

GFT

Nimo Drone Security

Dahua

SmartCell

PG Security Systems

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Bydemes

JMB Groep

Scholen luiden noodklok over criminele leerlingen

21 februari 2020
Redactie
17:49

Een leerling die een doorgeladen vuurwapen op zak had. Een met een vuurwerkbom opgeblazen gevel van een school. Voor Mariëtte van Leeuwen van scholenkoepel iHUB is de maat vol, vertelt zij tegen RTL Nieuws. De problemen spelen in het gehele onderwijs. Toch wordt zelden aangifte gedaan.

Scholen komen uit vrees voor reputatieverlies niet snel naar buiten met hun problemen. Op die manier komt er ook geen oplossing voor, stelt Van Leeuwen. Daarom wil zij dat de beerput open gaat. Haar organisatie geeft met dertig scholen speciaal onderwijs aan zo’n 3000 leerlingen. Maar zij benadrukt dat de problemen zeker niet alleen in het speciaal onderwijs spelen. Extreme voorbeelden zijn steekincidenten, cocaïnehandel en bendes die leerlingen voor de school opwachten, omdat er een ‘prijs’ op hun hoofd staat. In totaal telde iHUB het afgelopen jaar 3500 incidenten. Bovendien worden de incidenten steeds ernstiger van aard.

Drillmuziek
Veel geweld wordt toegeschreven aan de zogenoemde drillmuziek. Jongeren worden gestimuleerd om gewelddadige bendes te vormen en andere bendes uit te dagen. Ook het gebruik van messen wordt daarbij verheerlijkt. Er zijn al verschillende jonge slachtoffers gevallen met even zo jonge daders. Voor docenten zijn het angstige tijden. Op de vergaderagenda staat tegenwoordig wat gedaan moet worden als de school door een bende wordt aangevallen. Zelfs basisscholen hebben in toenemende mate te maken met steekwapens en drugs. Volgens de Stichting School en Veiligheid gebeurt dat ook op de ‘beste’ scholen. Toch blijft het gissen, want er vindt in het onderwijs geen incidentenregistratie plaats. Scholen zijn dat ook niet verplicht. Niemand, ook de overheid niet, beschikt daarom over betrouwbare cijfers. Volgens Van Leeuwen worden de problemen steeds erger, ondanks allerlei maatregelen zoals kluiscontroles, cameratoezicht en extra begeleiding voor leerlingen. De scholen zouden meer samenwerking met de politie willen. Die komt wel als er een noodoproep is, maar helpen niet bij de aanpak van het ongewenste gedrag van leerlingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner