Schrikdraad tegen ontsnappingen uit tbs-kliniek Pompestichting

De Pompekliniek in Nijmegen plaatst rond het hele terrein een extra hek met bovenin schrikdraad. Dit nadat de inspectie Justitie en Veiligheid had vastgesteld dat het te makkelijk is om uit te breken. Ook andere tbs-instellingen krijgen waarschijnlijk binnenkort extra hekwerk met stroomdraden.

De Inspectie adviseerde de Dienst Justitiële Inrichtingen al in februari om na te gaan hoe het staat met de veiligheid bij de tbs-instellingen. Bij de Pompestichting namen de afgelopen twee maanden nog drie patiënten de benen, waarvan één door een raam open te breken en over het hek rond de kliniek te klimmen. De anderen gingen er tijdens begeleid verlof vandoor.

Extra begeleider
Op het moment zijn er al hekwerk en terreindetectie rond de instellingen, maar de interventie is niet altijd snel genoeg om een ontsnapping te verhinderen. Men hoopt dat de stroomdraden patiënten zullen ontmoedigen om over het hek te klimmen. De instellingen voldoen naar eigen zeggen overigens wel aan de gestelde beveiligingseisen, maar die blijken in de praktijk niet adequaat genoeg. Zo klimmen sommige patiënten sneller over het hek dan waarmee in de eisen rekening is gehouden.
Verder worden ook de maatregelen rond begeleid verlof aangepast. Er komt een extra begeleider bij en de begeleiders houden het geld en het legitimatiebewijs van de patiënt bij zich. Onderzocht wordt of een speciale mobiele alarmknop wenselijk is.

Gedeeld

Geef een antwoord