Scootmobielen makkelijk te stelen door universele sleutel

Sinds half oktober zijn in de regio Den Haag bijna veertig scootmobielen gestolen. Dieven blijken ontdekt te hebben dat dit erg makkelijk is, omdat veel fabrikanten hun voertuigen met een universele sleutel afleveren. Wie zo’n sleutel heeft kan er met elke scootmobiel van dat merk vandoor. Dat ontdekte RTL Nieuws.

De diefstallen hebben bijzonder veel impact, want de slachtoffers zijn meestal kwetsbare personen die voor hun mobiliteit volledig afhankelijk zijn van het dure apparaat. Reden voor de politie om er serieus mee aan de slag te gaan. Onlangs werd een lok-scootmobiel op straat geplaatst en toen ook die gestolen werd, leidde dat tot de aanhouding van een 35-jarige Hagenees.

Groot risico
Volgens een handelaar in scootmobielen zijn er vijf modellen die met dezelfde sleutel werken. Het ligt voor de hand dat de dieven over zo’n sleutel beschikken. Ouderen en gehandicapten, die hun karretje op straat plaatsen of voor een winkel, lopen dus een groot risico op diefstal. De dieven moeten wel over een sleutel voor ieder merk beschikken, maar daar blijkt niet moeilijk aan te komen. Reporters van RTL Nieuws hadden er één, die op straat op verschillende modellen bleek te passen. De schade bij diefstal is groot. De goedkoopste scootmobielen kosten al rond de 2500 euro, terwijl voor de topmodellen zo’n 10.000 euro neergeteld moet worden. Een van de leveranciers adviseert een extra slot, maar sommige gebruikers zijn lichamelijk zo beperkt dat het hen niet lukt om daarmee hun voertuig aan een paal vast te zetten.

Gedeeld

Geef een antwoord