Securitycafé voorspelde toekomst van beveiliging

Het was een gedurfde stap van de organisator. Fysieke beveiligingsspecialisten proberen te interesseren voor het onderwerp cybersecurity. Maar het is gelukt. De bijna 300 deelnemers kwamen na de pauze terug in de zaal om belangstellend de rest van het symposium te volgen.

Securitycafé vond dinsdag 27 juni voor de eerste keer plaats en was een initiatief van Alphatronics en een aantal leveranciers van deze bekende distributeur. Voor de verandering werden eens geen nieuwe producten gepresenteerd en bleven onderwerpen voor de ‘traditionele alarminstallateur’ achterwege.


Jos Herrebrugh van Alphatronics.

Het ging volgens Jos Herrebrugh van Alphatronics om nieuwe ontwikkelingen die ook de traditionele beveiligingsbranche raken en waarvan het belangrijk is te weten wat je er aan hebt. En dat viel in goede aarde. De uitstekende sprekers wisten het talrijk naar Nijkerk gekomen publiek ondanks de vrij lange sessies van het begin tot het einde te boeien. Zij maakten treffend duidelijk dat onderwerpen als cybercrime, cloud computing en georganiseerde misdaad geen ‘ver van mijn bed’-shows zijn.


Nick Pegtol van Vanderbilt.

Nick Pegtol van Vanderbilt kreeg als eerste het woord van presentator Ben van den Burg. Hij maakte duidelijk dat de ‘cloud’ al niets bijzonders meer is. Dat we er bijna allemaal al gebruik van maken en dat er ook voor de beveiliging tal van interessante mogelijkheden zijn. Vooral kleinere organisaties hoeven bijvoorbeeld niet meer in servers en dure software voor beveiligingssystemen te investeren. De IP-producten worden online gezet en via een externe dienst beheerd en toegankelijk gemaakt. Dat levert niet alleen vaak flinke besparingen op, maar zorgt er ook voor dat het systeem altijd up-to-date is. En aan de veiligheid hoeft volgens Pegtol niet getwijfeld te worden. Voor installateurs is het prettig dat cloud-diensten een continu inkomen opleveren en dat een groot deel van de verantwoordelijkheid voor het systeem bij een deskundige leverancier komt te liggen.


Vincent Meijer.

Dat het ICT-tijdperk niet alleen zegeningen heeft, maakte ethisch hacker Vincent Meijer van iLionx duidelijk. Cybercriminelen liggen op de loer en informatie ligt vaak voor het grijpen. Vooral doordat vaak oudere computers in het netwerk worden gebruikt, waarvan de software en de beveiliging niet up-to-date zijn. Mensen nemen data overal mee naar toe en zijn slordig met het geheim houden van wachtwoorden. “Cybersecurity wordt vaak niet nodig geacht”, vertelde Meijer. “Het werkt zonder dat ook wel”, is dan de redenatie. “Maar intussen noemt het World Economic Forum cybercrime wel als grootste dreiging naast natuurrampen!” De hacker bevestigde de stelling van Pegtol dat de cloud over het algemeen veiliger is dan ‘on premises’ systemen. “Maar je blijft zelf verantwoordelijk voor de veiligheid!” Meijer adviseerde de beveiligingsinstallateurs om cybersecurity in het leveringspakket op te nemen, omdat het erg belangrijk is voor hun klanten. “Je hoeft er zelf geen verstand van te hebben, als je de juiste partner weet te vinden.”


Sander Duivestein.

Sander Duivestein toonde een aantal moderne uitvindingen, waaronder een elektronisch printje, waarmee je een kakkerlak bestuurbaar kunt maken. “De toekomst komt op ons af en heel erg snel”, waarschuwde hij. “Het verschil tussen offline en online wordt steeds kleiner en we betalen meer en meer voor gebruik in plaats van voor bezit. De enige constante is dat de technologie continu verandert en dat dit steeds sneller gaat. Vroeger verving techniek spierkracht en tegenwoordig denkkracht. Het eerste bedrijf zonder mensen is al een feit. En de virtuele robot op onze smartphone wordt straks onze grootste vriend.” Hij wees het publiek er tot slot op dat je de golven niet kunt tegenhouden, maar dat je wel kan leren surfen.”

Tussendoor reikte Jos Herrebrugh van Alphatronics twee awards uit. Cor van Raay van installatiebedrijf Geert van der Rijssen kreeg de Customer Award omdat hij al 25 jaar klant is en opbouwend kritisch meedenkt met Alphatronics.

De Innovation Award ging naar Ron Plat van Consafe vanwege diens bereidheid om met de nieuwste oplossingen te werken.


John van den Heuvel.

Als laatste spreker kwam de bekende misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf en diverse TV-zenders aan het woord. Hij vertelde over zijn spannende tijd bij de Amsterdamse politie, waar hij onder andere als infiltrant moest helpen de onderwereld te bestrijden. Tegenwoordig lost hij nog steeds zware misdrijven op, maar nu door ze uitgebreid in de publiciteit te brengen, zodat justitie weinig anders kan doen dan de daders oppakken. Volgens Van den Heuvel is cybercrime een duidelijke trend. Hij zei dat op een moment dat zijn krant bekend maakte, dat weer een groot aantal bedrijven getroffen is door gijzelsoftware, waaronder een groot containerbedrijf. “Er gaat enorm veel geld in om en er zitten weinig risico’s aan vast”, legde hij uit. Ook wordt door cybercrime de scheidslijn tussen onder- en bovenwereld steeds dunner en neemt het aantal slachtoffers enorm toe. Hij pleitte voor het snel inlopen van de enorme kennisachterstand op dit gebied bij politie en justitie.

Tijdens het Securitycafé werd ook een kleine expo gehouden van leveranciers van Alphatronics. De distributeur stond er uiteraard zelf, maar ook Adpro, Alarmtech, AVD Security met Impro, Bosch, Concept Smoke Screen, Dahua, Keyprocessor, Pyronix/Hikvision, Sick, Soba Opleidingen, Takex, Vanderbilt, VDG en Visonic.

Gedeeld

Geef een reactie