Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

Add Secure

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Uniview

VideoGuard

Hikvision

Optex

VVNL

Crown Security Services

Brivo

DZ Technologies

Nenova

Sequrix

MPL

Alphatronics

Secusoft

Seris

SmartSD

Bydemes

Dahua

GFT

Akuvox

Service Centrale Nederland

ADI

NIBHV

20face

VAIBS

SMC Alarmcentrale

ASIS

Paraat

Advancis

ARAS

PG Security Systems

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Nimo Drone Security

OSEC

CardAccess

Multiwacht

SOBA

G4S

Trigion

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

i-Pro

Dero Security Products

2N

Lobeco

HD Security

HID

VEB

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Eizo

Explicate

IDIS

Centurion

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Top Security

BHVcertificaat.online

Genetec

Connect Security

SmartCell

Oribi ID Solutions

VBN

CSL

CDVI

Milestone

Koninklijke Oosterberg

Paxton

Unii

Ajax Systems

NetworxConnect

Gold-IP

Regio Control Veldt

Seagate

Securitas

RoSecure

EAL

Seniorenorganisatie luidt noodklok over babbeltrucs

16 december 2019
Redactie
07:16

Babbeltrucplegers kloppen graag aan bij senioren, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Maar liefst één op de vier senioren is weleens geconfronteerd met een babbeltruc. Ze zijn ofwel slachtoffer geworden, ofwel aan een babbeltruc ontsnapt.

Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Dit laat maar weer eens zien dat deze laffe criminelen geen enkele groep schuwen waar ze misbruik van maken.” Dit moet veranderen. Tijd voor maatregelen, van senioren zelf én van de politie.

Babbeltrucendoos
Bij een babbeltruc proberen criminelen op slinkse wijze hun slachtoffers geld afhandig te maken. Hierbij maken ze gebruik van een uitgebreide trukendoos vol smoezen. Soms met wat vooronderzoek, zo blijkt uit een reactie van een babbeltrucslachtoffer: “Geld geleend aan een ‘aardig echtpaar’. Ze zeiden dat ze uit mijn geboortestreek kwamen en wisten veel details over mij. Achteraf bleek dat ze die informatie uit het kerkblad hadden gehaald.”
Maar babbelaars bellen ook bij iemand thuis aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld of andere bezittingen. In het onderzoek geeft een klein deel (7%) aan dat dit gepaard ging met dreiging en geweld. Ruim de helft (58%) van de senioren signaleert dat babbeltrucs steeds beter worden, waardoor het moeilijker wordt om eraan te ontkomen.

Babbeltruc verdient prioriteit
Veel senioren die in aanraking met een babbeltruc zijn gekomen, doen vervolgens niets. De politie wordt niet gebeld, ook worden buren niet gewaarschuwd. Slechts 15% doet aangifte van het voorval. Manon Vanderkaa: “Mensen schamen zich omdat ze erin getrapt zijn, maar het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc ‘mislukt’ is. Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers.”
Omdat een kwart van de senioren in aanraking komt met babbeltrucs, moet de politie, wat KBO-PCOB betreft, een hogere prioriteit aan de babbeltruc geven. Wijkagenten moeten zoveel mogelijk in de wijk zijn, en niet te pas en te onpas worden ingezet voor klussen buiten de wijk. Vanderkaa: “Alertheid van de wijkagent én van wijkbewoners zelf is van groot belang, anders hebben de babbelaars vrij spel. Maak daarom gebruik van WhatsAppgroepen, dit verhoogt het veiligheidsgevoel onder senioren, waardoor ze ook sneller aangifte gaan doen.”

Babbeltrucsticker
KBO-PCOB organiseert voorlichtingsbijeenkomsten over veiligheid. Om senioren zich blijvend bewust te laten zijn het gevaar van babbeltrucbabbelaars, lanceert KBO-PCOB een speciale babbeltrucsticker. De sticker kan binnenshuis, aan de voordeur of deurpost worden geplakt. Senioren die een beroep doen op een veiligheidsadviseur van KBO-PCOB, krijgen de speciale babbeltrucsticker. Hierop staan drie belangrijke tips, voor het geval de deur open gaat. Gebruik een kierstandhouder, laat niemand binnen en bel 112 als u het niet vertrouwt.

De sticker is op www.kbo-pcob.nl te downloaden, daar zijn ook meer tips rondom de babbeltruc te vinden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner