Sirenes luchtalarm blijven nog een jaar langer te horen

Het luchtalarm, dat elke eerste maandag van de maand is te horen, wordt niet per 1 januari 2020 afgeschaft, maar een jaar later. Dat is noodzakelijk gebleken om dat het alternatief, NL-Alert, in de grensstreken nog niet naar behoren werkt. Er is een jaar extra nodig om dat probleem te verhelpen.

Het luchtalarm zou per 1 januari 2020 verdwijnen, maar minister Grapperhaus heeft de Tweede Kamer laten weten dat die datum niet haalbaar is. Mogelijk verdwijnen de sirenes ook niet geheel uit het straatbeeld, omdat een aantal veiligheidsregio’s de sirenes wil handhaven, bijvoorbeeld in de buurt van chemische fabrieken.

Tegenstanders
Er zijn al jaren plannen om de sirenes af te schaffen. Volgens de overheid kunnen burgers beter en gerichter gewaarschuwd worden via mobiele telefoons, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media. Toch is niet iedereen het daarmee eens. Vorige maand werd een NL-Alert verstuurd toen in Alblasserdam een irriterende stof uit een lekkende tankauto ontsnapte. Om die reden werden niet de sirenes geactiveerd. Naderhand bleek dat lang niet iedereen de NL-Alert had ontvangen. Burgemeester Paans van Alblasserdam behoudt daarom liever de sirenes als crisiscommunicatiemiddel. Volgens minister Grapperhaus wordt een definitief voorstel om te stoppen met wat officieel het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) heet, nog aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Gedeeld

Geef een reactie