Slechts enkele automodellen beveiligd tegen keyless diefstal

Met uitzondering van de nieuwste Jaguars, Land Rovers en Volkswagen Golf 8 is het nog steeds relatief eenvoudig om auto’s met ‘keyless entree’ te stelen. Dat stelt ADAC, de Duitse ANWB, vast na onderzoek van 360 automodellen en motorfietsen.

De goed beveiligde modellen werken met keyless entree op basis van UWB-technologie (ultra wide band). Daarbij wordt de werkelijke afstand van de originele sleutel tot het voertuig gemeten. Wanneer iemand van buitenaf het signaal opvangt en dat via een zender versterkt doorgeeft aan het voertuig, merkt het systeem dat en blijft de auto op slot. Bij de andere automodellen bleek het nog steeds mogelijk om met behulp van een zender het voertuig te openen en te starten. Wel leveren sommige fabrikanten nu sleutels die alleen werken als zij in beweging zijn.

Achteraf beveiligen
De ADAC vindt het merkwaardig dat autofabrikanten nog altijd niet verplicht zijn om voor goede beveiliging van hun sleutelsystemen te zorgen. De belangenorganisatie pleit ervoor dat er inbouwsets beschikbaar komen, waarmee auto’s achteraf kunnen worden beveiligd. Op die manier wordt het ook moeilijker om wat oudere auto’s met keyless entree te stelen. Zolang die er niet zijn, adviseert ADAC eigenaren van overige modellen om de sleutel thuis in een metalen doosje te bewaren. Want behalve het risico dat de auto gestolen wordt, kan het ook gebeuren dat de dieven misdrijven met het voertuig plegen en het achterlaten als de benzine op is of als het in een juwelierswinkel staat. Het is dan aan de eigenaar om te bewijzen dat niet hij de misdrijven heeft gepleegd. Want de diefstalmethode laat geen inbraaksporen na.

Veilige modellen
De onderzoekers van ADAC maakte gebruik van een zelfgebouwde zender, waar voor zo’n 100 euro aan elektronica in was verwerkt. In alle gevallen lukte het hen de niet goed beveiligde auto’s te openen en ermee weg te rijden. Naast de genoemde merken en modellen beschikken de Audi A4 40 Avant, BMW 520d Touring, M5, X1, X4 xDrive 30i, X5 30d en Z4 m40i, Mercedes B250e en Volvo XC40 over een sleutel met bewegingssensor. Land Rovers zijn goed beveiligd, met uitzondering van de Discovery 6/2016 en Range Rover Evoque. Verder was ook de Jaguar F-Pace makkelijk te stelen. De volledige lijst is hier te downloaden.

Gedeeld

Geef een antwoord