Sleutelkluisjes vaak makkelijk te kraken

Het consumentenprogramma Kassa waarschuwde zaterdag voor veelgebruikte sleutelkluisjes, die makkelijk te kraken zijn. Hierdoor zou gemiddeld 800 keer per jaar worden ingebroken, bij veelal hulpbehoevende bewoners.

Ouderenbond KBO-PCOB en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid waarschuwen al jaren voor het probleem, maar er worden nog steeds op grote schaal sleutelkluisjes geplaatst zonder Politiekeurmerk Veilig Wonen of SKG-certificering. Tijdens het televisieprogramma werd gedemonstreerd hoe een dergelijk kastje binnen 15 seconden te kraken is, waarna de inbreker over de huissleutel beschikt.

Babbeltruc
Sleutelkluisjes worden gebruikt om een huissleutel in te bewaren waarmee onder meer thuiszorgmedewerkers naar binnen kunnen. Die kunnen het kluisje openen met een standaardsleutel of een pincode. Die code blijft echter vaak vele jaren hetzelfde, waardoor de kans groot is dat deze bij criminelen bekend wordt.
Een ander nadeel van sleutelkluisjes is dat deze criminelen erop wijzen dat er een kwetsbaar persoon op het adres woont, waarvan ze bij inbraak niet veel tegenstand hoeven te verwachten of die wellicht makkelijker met een babbeltruc is op te lichten.

150.000 onveilige sleutelkluisjes
Volgens de ouderenbond zijn er zo’n 150.000 onveilige sleutelkluisjes in omloop. Dat cijfer komt uit 2014, maar er zijn geen aanwijzingen dat er in de tussentijd iets verbeterd is.
Een redacteur van Kassa zonder eerdere ervaring probeerde tijdens de uitzending drie veelgebruikte sleutelkluizen zonder keurmerk open te breken. Bij de ‘Masterlock 5415D’ lukte dat in 75 seconden. De ‘Vinz sleutelkluis met code voor buiten’ hield het 25 seconden vol. En de ‘Masterlock 5401D’, door verschillende winkels aangeprezen als meest verkochte sleutelkluis, bezweek al na 15 seconden.

Gedeeld

2 thoughts on “Sleutelkluisjes vaak makkelijk te kraken”

  1. Tja, goedkoop is duurkoop. Deugdelijk montage is onontbeerlijk. De meegeleverde schroefjes zijn goed om een schilderij op te hangen. De 5401 is het meest verkocht, en hoe toevallig, ook het laagst geprijsd. De 5415 kost € 13,- meer, maar wordt schijnbaar als “te duur” ervaren. Een buiskluis of een Clavisio is dan ook helemaal “te duur’.
    Jaren geleden lag de sleutel onder de deurmat. Een 5401 is beter dan niets tegen gelegenheids dieven, een 5415 is nog beter. Wie weet welk gereedschap over 5 jaar beschikbaar is voor gelegenheids dieven? De branche is nu aan zet voor een opschaling in sleutelkluisjes

  2. In ons wooncomplex wordt gebruik gemaakt van de Clavisio, maar ik heb al twee keer meegemaakt dat ergens bij een bewoner het kluisdeurtje niet was dichtgeschoven/ vergrendeld en de huissleutel voor het grijpen hing. Goede raad: heeft iemand gebruik gemaakt van het kluisje, controleer dan na vertrek of deze is afgesloten.

Geef een reactie