Slimme uitvindingen kunnen forensisch onderzoek versnellen

Sneller misdrijven oplossen met lichtgevende vingerafdrukken en slimme wattenstaafjes. Dat is in het kort de ambitie van Martin Bennink en Jaap Knotter van de Hogeschool Saxion. Hun vinding kan grote invloed hebben op door de politie uitgevoerd forensisch onderzoek.

De nieuwe technieken zijn nog in ontwikkeling. De bedoeling is om tot een methode te komen waarbij nauwkeurig is vast te stellen wanneer een aangetroffen vingerafdruk is achtergelaten. Dat gebeurt met nanodeeltjes, die ook wel quantum dots worden genoemd. Deze deeltjes kunnen gebonden worden aan stoffen die voorkomen in vingersporen. Deze stoffen veranderen met de tijd, doordat bepaalde eiwitten erin geleidelijk verdwijnen. De quantum dots zijn zelf niet te zien, maar ze zenden wel licht uit. De kleur van het licht geeft aan hoe oud de vingerafdruk is. Dat gegeven kan heel belangrijk zijn bij het verzamelen van bewijslast.

Slim wattenstaafje
Een andere vinding is een slim wattenstaafje om sporen mee veilig te stellen. Momenteel gebruiken forensische experts gewone wattenstaafjes om bijvoorbeeld DNA af te nemen. Daarbij gaat een deel van het materiaal verloren, omdat het niet meer uit de watten te verwijderen is. Lastig als er maar heel weinig materiaal voorhanden is. De onderzoekers hebben nu een staafje gemaakt met een top van keramisch membraan. Dat bestaat uit zeer kleine poriën met een variabele grootte. Zo kan gefilterd worden op de grootte van de deeltjes. Dat heeft als voordeel dat vaak op de plaats delict al duidelijk wordt om wat voor stof het gaat. De politie is erg enthousiast, maar geeft aan dat eerst de juridische en ethische aspecten onderzocht moeten worden.

Gedeeld

Geef een reactie