Smakeloze e-mail om personeel risicobewust te maken

Om te kijken of medewerkers alert zijn, laten sommige bedrijven hen een nep-phishingmail ontvangen. In Engeland deed een spoorwegmaatschappij dat onlangs en dat viel niet in goede aarde. Medewerkers werd een bonus beloofd vanwege hun extra inzet tijdens de coronacrisis. Maar naar dat geld kunnen zij fluiten.

Het personeel en de vakbonden zijn woedend op West Midlands Trains. De ICT-afdeling van de vervoerder stuurde 2500 medewerkers afgelopen week een e-mail, waarin door hun directeur Julian Edwards een eenmalige beloning werd toegezegd omdat zij tijdens de pandemie hard zijn blijven doorwerken. In de e-mail zat een link en wie daar op klikte kreeg de boodschap ‘Dit was een test die door ons IT-team is bedacht om u te verleiden om op de link te klikken om zo voor een beloning in aanmerking te komen’.

Ongehoord
De Britse vakbond TSSA noemt de actie cynisch en schokkend. Temeer omdat meerdere medewerkers ernstig ziek zijn geworden door corona en één medewerker zelfs is overleden aan het virus. Intussen moesten andere collega’s zich met verhoogde werkdruk aan de risico’s blijven blootstellen, omdat de treinen moesten blijven rijden. De woordvoerder van de vakbond vindt het ongehoord dat het personeel nu met zo’n mailtje wordt bedankt voor hun inzet. Het bedrijf had ook een andere tekst kunnen bedenken om mensen te verleiden om op een verdachte link te klikken. “Het is bijna niet te geloven dat ze ervoor kozen om ten onrechte een bonus aan te bieden aan werknemers die zoveel hebben gedaan in de strijd tegen dit virus”, zegt hij tegenover dagblad The Guardian. In dezelfde krant geeft een woordvoerder van West Midlands Trains aan dat criminelen op dezelfde manier te werk gaan en dat het daarom een realistische test was. Hij zegt blij te zijn dat het ditmaal slechts om een nepmail ging, omdat de consequenties anders niet te overzien waren geweest.

Gedeeld

Geef een antwoord