Beveiliging EBI in Vught faalt

In de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught wordt niet altijd goed gecontroleerd. Zo kon een gevangene onlangs een zaag de cel in smokkelen.

EBI VughtEen medegedetineerde was al bezig met het doorzagen van tralies, toen de directie de plannen in de smiezen kreeg, zo schrijft De Telegraaf. De crimineel is vanuit Curaçao naar Nederland overgeplaatst, omdat hij daar probeerde te ontsnappen. Vanuit Curaçao nam hij twee kleine ijzerzagen in zijn schoenzolen mee. Die droeg hij over aan een andere gedetineerde. Deze zaagde de tralies al door toen de directie er lucht van kreeg.

Het tweede incident gaat om de levenslang veroordeelde Lau G. Volgens De Telegraaf toont een nog niet afgerond onderzoek aan dat G. pillen spaarde en dit verstopte in de televisie in zijn cel. Met die grote hoeveelheid pillen pleegde hij zelfmoord.

De advocaten van Lau G, Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans, menen dat de zelfdoding van hun cliënt voorkomen had kunnen worden als de EBI Vught haar werk goed had gedaan. De advocaten bereiden nu namens de moeder van G. een zaak tegen de Nederlandse Staat voor bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). “Inzet zal hierbij ook zijn of de Staat wel voldoende transparant onderzoek heeft gedaan naar de zelfmoord. Onze cliënt hield een dagboek in de EBI bij. Dit dagboek geeft ook nader inzicht in wat er met hem in de EBI gebeurde. Het OM heeft het dagboek direct na de zelfmoord in beslag genomen terwijl de zaak door zijn dood is komen te vervallen. Dit dagboek is echter een belangrijke bewijsbron voor onze EHRM-zaak”, aldus Knoops.

D66 roept staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Kamer. Hij moet uitleg geven over de “levensgevaarlijke misstanden in Vught”, zegt Kamerlid Schouw. “IJzerzagen in schoenzolen naar binnen smokkelen, mag in 2015 niet voorkomen.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat er in het voorjaar geen sprake is geweest van een uitbraakpoging. “Er worden wel af en toe verboden voorwerpen binnen gesmokkeld”, aldus een woordvoerster. Ze wilde niet vertellen over welke voorwerpen het gaat.

Gedeeld

Geef een antwoord