Douane vervangen door camerasysteem (video)

De Koninklijke Marechaussee zet vanaf 1 augustus 2012 het geavanceerde camerasysteem @migoboras in om illegale immigratie en mensensmokkel effectiever te bestrijden.

Het systeem maakt het mogelijk om via camera’s geautomatiseerd een melding te maken over welk passerend voertuig voldoet aan een risicoprofiel en dus interessant is om te controleren. Camera’s langs de grens fotograferen elke auto die langs komt van de voorkant en van de zijkant. In enkele seconden wordt het kenteken door de systemen van politie, justitie, defensie en de AIVD gehaald. Mocht het kenteken geregistreerd staan bij een van deze diensten dan kan de auto direct staande worden gehouden. Het wordt ingezet in het grensgebied met Duitsland en België.

@migoboras ondersteunt de selectie van voertuigen tijdens de controles van Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) en helpt dus eigenlijk bij de selectie die de mensen van de marechaussee voorheen zelf moesten maken. Het systeem wordt ook gebruikt voor het inwinnen van informatie. Als er afwijkende patronen in het grensverkeer zijn, wordt dat na verloop van tijd duidelijk. Volgens verantwoordelijk minister Gerd Leers is het systeem bedoeld om beter op te kunnen treden tegen illegalen, mensensmokkelaars of andere criminele bendes.

Er is veel kritiek. Brussel stelde vragen aan het kabinet en ook buurland Duitsland is niet blij met het systeem. Verschillende privacy-organisaties luiden de noodklok. Volgens hen wordt met dit systeem een grens overschreden. Want in de Nederlandse wet staat dat opsporingsdiensten pas mogen onderzoeken als er sprake is van redelijke verdenking van een strafbaar feit.

Gedeeld

Geef een antwoord