Nederlandse identiteit is te koop voor 800 euro

Een volledige Nederlandse identiteit met behulp van ene ID-kaart, paspoort of rijbewijs is te koop voor ongeveer 800 euro op ondergrondse internetmarktplaatsen.

Dat blijkt uit onderzoek met behulp van de Trend Micro Deep Web Analyzer, een tool die kan doordringen tot het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines.

trendEén van de zaken die Trend Micro concludeerde was dat een Nederlands paspoort eenvoudig te koop is op ondergrondse internetmarktplaatsen voor slechts 600 euro. Daarnaast bieden criminelen ook pakketten aan. Zo koop je een Nederlands paspoort en rijbewijs voor 700 euro en ben je voor 800 euro in het bezit van een compleet pakket, bestaande uit een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs.

Uit het onderzoek blijkt verder dat cannabis het meest wordt verhandeld op de ondergrondse marktplaatsen. Farmaceutische producten zoals Ritalin en Xanax staan op de tweede plaats, gevolgd door hard drugs als MDMA, LSD en heroïne. Ook illegale videogames en online accounts zijn populaire handelswaren.

Opvallend is dat het Russisch, na het Engels, de meest gebruikte taal is op het Deep Web. Zaken als Bitcoins zullen er naar verwachting in de toekomst voor zorgen dat het Deep Web zich nog verder ontwikkelt en dat er steeds grotere marktplaatsen gaan ontstaan.

Gedeeld

Geef een antwoord