Weinig succes bij de aanpak van vuurwerkpost

Van de naar schatting vele duizenden vuurwerkpakketten die per pakketpost vanuit Oost-Europa worden verstuurd, zijn er dit jaar slechts honderd onderschept.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) had het onderscheppen van per post verzonden vuurwerk dit jaar juist tot een van de speerpunten uitgeroepen, maar de inspectiedienst zegt weinig capaciteit te hebben. De ILT werkt bij de aanpak van gevaarlijk illegaal vuurwerk samen met andere instanties, zoals de politie, de douane, de Taskforce Opsporing Bommenmakers Vuurwerk en VeiligheidNL.

Boodschap politieDe Taskforce en VeiligheidNL zijn een campagne gestart om het bestellen van illegaal vuurwerk bij webshops te ontmoedigen. Met de inzet van nepwebshops zijn kopers in de val te gelopen. Stichting VeiligheidNL, dat in de taskforce is vertegenwoordigd, beheerde de nepwebsites. Meer dan vijfhonderd mensen die een bestelling plaatsten, kregen van de politie een gepersonaliseerde video toegestuurd waarin ze werden gewaarschuwd dat dat illegaal is.

VeiligheidNL verzamelde de persoonsgegevens en vroeg de politie de filmpjes in te spreken. De politie kreeg alleen de initialen van de bestellers. De methode is vooraf getoetst door het Openbaar Ministerie, dat oordeelt dat van uitlokken geen sprake is.

Gedeeld

Geef een antwoord