Beveiliging nieuws

Onze partners

Centurion

Hikvision

NetworxConnect

VEB

Secusoft

Nenova

Add Secure

G4S

ADI

CardAccess

MPL

Kiwa

Bydemes

Lobeco

VideoGuard

Genetec

Bosch Security Systems

Connect Security

RoSecure

Gold-IP

NIBHV

Ajax Systems

Seagate

Hanwha Vision Europe

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

IDIS

Koninklijke Oosterberg

SmartCell

Brivo

Milestone

PG Security Systems

Eizo

Paxton

Avigilon Alta

SmartSD

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Advancis

JMB Groep

OSEC

Uniview

Oribi ID Solutions

Akuvox

VVNL

VAIBS

i-Pro

Dahua

HD Security

Alphatronics

Securitas

Masset Solutions

Trigion

2N

ARAS

ASIS

Unii

20face

SOBA

Sequrix

CDVI

Multiwacht

CSL

Explicate

Seris

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Nimo Dog Security

VBN

Alarm Meldnet

Boon Edam

Paraat

Optex

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

DZ Technologies

Regio Control Veldt

GFT

EAL

HID

De Beveiligingsjurist

Snelle stijging fraude via nepwebwinkels

11 april 2021
Redactie
21:09

Het aantal meldingen van fraude rond de online aan- en verkoop van goederen is fors gestegen. In de eerste maanden van 2021 meldden zich bij de Fraudehelpdesk al bijna evenveel gedupeerden als in heel 2019.

De stijging van oplichting bij online winkelen was vorig jaar al zichtbaar: in 2020 was het aantal meldingen twee keer zo hoog als in 2019. Als deze ontwikkeling zich doorzet, is het aantal gedupeerden in 2021 ook ongeveer twee keer zo hoog als in 2020. De geschatte schade voor 2021 is ruim 1 miljoen euro.

Coronacrisis
Dat de coronacrisis daarbij een rol speelt ligt voor de hand. Doordat veel winkels waren gesloten, waren ook mensen die voorheen hun aankopen niet online deden aangewezen op webwinkels en handelsplaatsen. Daarnaast zag de Fraudehelpdesk dat oplichters inspeelden op de situatie, bijvoorbeeld door mondkapjes, zelftests, desinfectiemiddelen of fitnessapparatuur aan te bieden.

Cijfers:

Aan- en verkoop 2018 2019 2020  2021 t/m 16/3 Extrapolatie 2021
Meldingen 1454 2371 4827 1809 8683
Slachtoffers 987 1571 3782 1492 7161
Schadebedrag €370.670 €479.941 €734.269 €218.023 € 1.046.510

Advies
“Shoppen bij een onbekende webshop? Zoek de naam van de webwinkel dan eerst via internet”, adviseert Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk. “Neem bij negatieve reviews van anderen geen risico. Wees ook alert wanneer de domeinnaam niet hetzelfde is als de naam van de webshop of niet overeenkomt met de aangeboden producten. Een website vol spelfouten of kromme zinnen is in alle opzichten foute boel, evenals een webshop met slechts een handvol producten.”
Als op de website van de webwinkel is te zien waar het bedrijf is gevestigd en hoe de webshop bereikbaar is, luidt het advies om via Google Maps te controleren of dat wel klopt. En wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten en andere algemene voorwaarden? Als daar niets over is vermeld, is het beter om bij een andere winkel te shoppen.

Verdere adviezen
Via de website who.is is uit te zoeken waar en wanneer het domein (het internetadres) van de winkel is geregistreerd. Een site die pas zeer recent is geregistreerd en/of een Nederlandse website die is aangevraagd in het buitenland kun als verdacht worden beschouwd.
Het advies is ook om te controleren of de winkel is aangesloten bij een organisatie die een keurmerk uitgeeft. Wijngaarde: “Ga naar de website van het keurmerk en kijk in de ledenlijst op de website of de webshop wordt vermeld. Is de webwinkel bekend bij de Kamer van Koophandel?”
Tot slot is het altijd beter om achteraf te betalen, of via PayPal of creditcard. Betalen met een creditcard betekent een extra zekerheid. Komt de bestelling niet binnen, dan is de transactie aan te vechten. De creditcardmaatschappij boekt het aankoopbedrag terug als de winkelier niet kan bewijzen dat het product is geleverd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner