Snelle stijging van fraude via WhatsApp en SMS

De zogenoemde WhatsApp-fraude maakt steeds meer slachtoffers. Die ontvangen een bericht van een ‘bekende’ met het verzoek om met spoed geld over te maken. De overheid start nu de campagne ‘Eerst checken, dan klikken’ tegen deze vorm van criminaliteit die al ruim 300.000 euro schade heeft opgeleverd.

De Telegraaf liet de Fraudehelpdesk onderzoek doen naar het aantal gevallen van oplichting, diefstal en identiteitsfraude via WhatsApp. Daaruit bleek dat er dit jaar al meer slachtoffers zich hebben gemeld dan in heel 2018. De cijfers zijn volgens de krant waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg, omdat maar zo’n 10 procent van de slachtoffers melding zou doen bij de Fraudehelpdesk. Er zijn geen cijfers van aangiftes bij de politie bekend gemaakt, maar ook de politie zegt dat WhatsApp-fraude toeneemt.

Dringend
Bij WhatsApp-fraude zoeken de criminelen een slachtoffer uit via sociale media. Zij gaan vervolgens op zoek naar een familielid en maken daarvoor een WhatsApp-account aan. Van daaruit sturen ze een appje naar het slachtoffer met het verhaal dat er iets vervelends is gebeurd, dat daarom het telefoonnummer is veranderd en dat er dringend wat onkosten moeten worden betaald.
Het advies is om dit soort berichten altijd telefonisch na te gaan. ‘Je hoeft maar even niet op te letten en je bent net die ene persoon die in een mail, betaalverzoek of sms van een internetcrimineel trapt’, aldus de nieuwe overheidscampagne.

Gedeeld

Geef een reactie