Snelle toename van ontmantelde drugslaboratoria

Het eerste half jaar van 2019 rolde de politie veertig drugslabs op. Dit jaar zijn het er al 65. Zorgwekkend is de verschuiving van xtc naar het levensgevaarlijke crystal meth, dat door Mexicaanse specialisten wordt vervaardigd en vooral bedoeld is voor export naar andere Europese landen.

Dit blijkt uit cijfers van de landelijke eenheid van de Nationale Politie, die deze week bekend worden gemaakt en vooraf zijn verstrekt aan De Telegraaf. De politie merkt hierbij wel op dat de stijging van het aantal drugslabs ook te maken kan hebben met het kraken van de berichtendienst EncroChat. Dat leverde informatie op, die in 2019 niet voorhanden was. Zo is gebleken dat Mexicaanse drugskartels Nederland hebben uitgekozen als productieland voor crystal meth, een synthetische harddrug die ernstige gezondheidsschade veroorzaakt. Het milde strafklimaat zal de keuze zonder twijfel hebben beïnvloed. De laboratoria worden professioneel gerund en zijn doorgaans zo goed verborgen, dat ze zonder de informatie uit EncroChat waarschijnlijk nooit waren ontdekt.

Cocaïnewasserijen
Van de 65 dit jaar ontdekte drugslabs waren er achttien bedoeld voor de productie van crystal meth. Vorig jaar waren dat er nog negen. Crystal meth levert aanzienlijk meer op dan xtc, maar is ook moeilijker te produceren. Daarom laten de kartels eigen specialisten overvliegen naar Nederland.
Een ander fenomeen zijn de cocaïnewasserijen. Kleding wordt in Zuid-Amerika ondergedompeld in vloeibare cocaïne en vervolgens verscheept. In Nederland weet men via een chemisch proces de cocaïne weer vrij te maken uit het textiel.
De criminaliteit is zich ook aan het verplaatsen. Aanvankelijk vond drugsfabricage hoofdzakelijk in Noord-Brabant plaats, maar tegenwoordig worden ook steeds meer laboratoria opgerold in Drenthe, Gelderland en Noord-Holland. Een bijkomend probleem is het lozen van giftig afval in de natuur.

Miljardenomzet
Volgens de Politieacademie werd in 2017 al voor zeker 18,9 miljard euro aan omzet bereikt met de productie van drugs. De politie is momenteel een nieuwe berekening aan het maken. Daarbij wordt ook de omzet van crystal meth en cocaïnewasserijen meegerekend.
Nu EncroChat geen nieuwe informatie meer oplevert, gaat de politie zich richten op de handel in grondstoffen voor drugsproductie. Een probleem daarbij is dat de meeste van deze stoffen legaal verkrijgbaar zijn. Als echter een nagelstudio vele honderden liters aceton bestelt, kan dat wijzen op medewerking aan drugsproductie en zal nader onderzoek gaan plaatsvinden.

Gedeeld

Geef een antwoord