Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

MPL

Explicate

SmartCell

Nimo Dog Security

HID

Bosch Security Systems

Optex

Paxton

Crown Security Services

NIBHV

Koninklijke Oosterberg

SOBA

JMB Groep

Lobeco

Seagate

VBN

Trigion

i-Pro

EAL

BHVcertificaat.online

VVNL

Hikvision

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Milestone

Unii

Kiwa

CardAccess

NetworxConnect

Brivo

De Beveiligingsjurist

ADI

Ajax Systems

CSL

Avigilon Alta

Seris

Alarm Meldnet

HD Security

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Eizo

Multiwacht

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

2N

Dahua

Genetec

Akuvox

G4S

VEB

IDIS

Connect Security

Securitas

Gold-IP

Centurion

Boon Edam

Nenova

20face

Oribi ID Solutions

SmartSD

Bydemes

CDVI

Sequrix

Paraat

ASIS

RoSecure

Top Security

PG Security Systems

Advancis

ARAS

Eagle Eye Networks

OSEC

VideoGuard

VAIBS

Secusoft

GFT

Regio Control Veldt

Add Secure

Dero Security Products

Alphatronics

Snelle toename van ontmantelde drugslaboratoria

23 september 2020
Redactie
05:45

Het eerste half jaar van 2019 rolde de politie veertig drugslabs op. Dit jaar zijn het er al 65. Zorgwekkend is de verschuiving van xtc naar het levensgevaarlijke crystal meth, dat door Mexicaanse specialisten wordt vervaardigd en vooral bedoeld is voor export naar andere Europese landen.

Dit blijkt uit cijfers van de landelijke eenheid van de Nationale Politie, die deze week bekend worden gemaakt en vooraf zijn verstrekt aan De Telegraaf. De politie merkt hierbij wel op dat de stijging van het aantal drugslabs ook te maken kan hebben met het kraken van de berichtendienst EncroChat. Dat leverde informatie op, die in 2019 niet voorhanden was. Zo is gebleken dat Mexicaanse drugskartels Nederland hebben uitgekozen als productieland voor crystal meth, een synthetische harddrug die ernstige gezondheidsschade veroorzaakt. Het milde strafklimaat zal de keuze zonder twijfel hebben beïnvloed. De laboratoria worden professioneel gerund en zijn doorgaans zo goed verborgen, dat ze zonder de informatie uit EncroChat waarschijnlijk nooit waren ontdekt.

Cocaïnewasserijen
Van de 65 dit jaar ontdekte drugslabs waren er achttien bedoeld voor de productie van crystal meth. Vorig jaar waren dat er nog negen. Crystal meth levert aanzienlijk meer op dan xtc, maar is ook moeilijker te produceren. Daarom laten de kartels eigen specialisten overvliegen naar Nederland.
Een ander fenomeen zijn de cocaïnewasserijen. Kleding wordt in Zuid-Amerika ondergedompeld in vloeibare cocaïne en vervolgens verscheept. In Nederland weet men via een chemisch proces de cocaïne weer vrij te maken uit het textiel.
De criminaliteit is zich ook aan het verplaatsen. Aanvankelijk vond drugsfabricage hoofdzakelijk in Noord-Brabant plaats, maar tegenwoordig worden ook steeds meer laboratoria opgerold in Drenthe, Gelderland en Noord-Holland. Een bijkomend probleem is het lozen van giftig afval in de natuur.

Miljardenomzet
Volgens de Politieacademie werd in 2017 al voor zeker 18,9 miljard euro aan omzet bereikt met de productie van drugs. De politie is momenteel een nieuwe berekening aan het maken. Daarbij wordt ook de omzet van crystal meth en cocaïnewasserijen meegerekend.
Nu EncroChat geen nieuwe informatie meer oplevert, gaat de politie zich richten op de handel in grondstoffen voor drugsproductie. Een probleem daarbij is dat de meeste van deze stoffen legaal verkrijgbaar zijn. Als echter een nagelstudio vele honderden liters aceton bestelt, kan dat wijzen op medewerking aan drugsproductie en zal nader onderzoek gaan plaatsvinden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner