Help ik heb nog Windows XP

Vandaag is het zover, Microsoft beëindigt officieel de ondersteuning voor Windows XP. Het gevaar van XP blijven draaien moet niet worden onderschat.

Dat Microsoft stopt het met bieden van ondersteuning betekent niet alleen dat je geen support krijgt bij problemen met het besturingssysteem. Het betekent vooral dat Microsoft geen patches meer maakt voor beveiligingsproblemen voor deze software. Lekken zullen dus niet meer worden gedicht. Hackers weten dat ook, vanaf nu hebben ze vrij spel omdat Microsoft problemen niet meer zal verhelpen.

Windows XPIn deze vogelvrije situatie is je computer een schietschijf voor hackers geworden. Andere bedrijven duiken nu op en beweren dat ze Windows XP veilig kunnen maken, vaak tegen betaling, maar dat is echt niet meer mogelijk. Men moet nu echt afscheid nemen van het bijna 13 jaar oude besturingssysteem. Overstappen is veel voordeliger dan het leed dat je kunt oplopen. Stel je voor dat je bankzaken doet en je rekening ten prooi is gevallen aan hackers of door een virus geplunderd wordt. De bank zal alle aansprakelijkheid direct van de hand wijzen omdat jij je software niet op orde hebt.

Kun je nou echt niet overstappen omdat je gebruik maakt van bepaalde software dan is het toch nog verstandig om over te stappen naar Windows 8. De oude software kun je bijvoorbeeld op het oude systeem draaien en de rest niet. Ook is virtualisatie software een mogelijkheid, VMWare is een bekende leverancier, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld het Open Source alternatief Virtual Box.

Mocht alle bovenstaande niet mogelijk zijn, gebruik dan geen Internet Explorer meer, maar stap over op een browser die langer ondersteuning biedt. Chrome blijft Windows ondersteunen tot ten minste april 2015 en Mozilla heeft nog niet aangekondigd te zullen stoppen met de ondersteuning van Windows XP voor Firefox. Ook software voor e-mail kun je beter niet meer gebruiken, stap dan over op Outlook.com of Gmail.

Vanzelfsprekend is het ook nu noodzakelijk om je virusscanner up-to-date te houden. Anti-virusbedrijf Avast zal gebruikers van Windows XP in ieder geval tot 2017 blijven ondersteunen, waarbij het ook verschillende modules zal ontwikkelen die misbruik van lekken moeten voorkomen.

Gedeeld

Geef een reactie