‘Spookauto’s’ toenemend probleem voor de maatschappij

Tanken zonder te betalen. Verkeersovertredingen begaan zonder ooit een boete te krijgen. Er zijn tal van redenen waarom automobilisten met valse kentekens rondrijden. De Telegraaf ging met de politie op pad naar deze zogenoemde ‘spookauto’s’. Het blijkt een groot probleem.

Veelal gaat het om auto’s met buitenlandse kentekens. Kentekens die nergens staan geregistreerd, waardoor het op basis daarvan niet mogelijk is de eigenaar van de auto te achterhalen. Soms gaat het om automobilisten die op deze manier belastingvrij proberen te rijden, maar de auto’s worden ook gebruikt om misdrijven te plegen. Volgens Richard van Essen van de Landelijke Eenheid van de politie worden de ‘spookauto’s’ vooral gebruikt door ’mobiele bandieten’, die met name vanuit Oost-Europa op grote schaal misdrijven als winkeldiefstal, inbraken en babbeltrucs komen plegen. Het afgelopen jaar werden er bijna 700 van de weg gehaald, maar dat is volgens Van Essen nog maar het topje van de ijsberg.

Gespecialiseerde handelaren
Door de fraude met kentekens loopt de overheid naar schatting miljoenen euro’s mis doordat geen belasting wordt betaald en boetes niet geïnd kunnen worden. Volgens de politie zijn er handelaren die gespecialiseerd zijn in het leveren van spookauto’s, compleet met valse buitenlandse kentekens uit onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en Oost-Europa. Ook gebeurt het dat Nederlanders in bijvoorbeeld Bulgarije een gebruikte auto kopen en daarmee in Nederland gaan rijden, zonder deze officieel te importeren. Het team Infra van de Nationale Politie, dat jacht maakt op mobiele bandieten, transportcriminelen en verkeersvandalen, noemt dit vooralsnog bijvangst. Toch is het ook een serieus probleem. Vooral als een ongeluk ontstaat en de veroorzaker niet verzekerd is of zelfs niet getraceerd kan worden. En het gebeurt meer dan regelmatig dat in spookauto’s verboden spullen worden aangetroffen, zoals wapens en drugs.

Lees hier het volledige artikel.

Deel dit artikel via: