Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

Seris

IDIS

Seagate

Crown Security Services

G4S

Advancis

Unii

HID

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

NIBHV

Top Security

Paxton

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

VAIBS

Add Secure

Alphatronics

Bydemes

Centurion

ASIS

Uniview

VideoGuard

CSL

20face

2N

Genetec

Brivo

CardAccess

Kiwa

Nenova

Traka ASSA ABLOY

OSEC

SmartCell

Milestone

SOBA

Gold-IP

ARAS

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Explicate

EAL

Optex

BHVcertificaat.online

HD Security

VVNL

Dero Security Products

Dahua

Hikvision

JMB Groep

SmartSD

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

Ajax Systems

VBN

Hanwha Vision Europe

Secusoft

CDVI

Securitas

ASSA ABLOY

VEB

Koninklijke Oosterberg

GFT

ADI

Alarm Meldnet

i-Pro

Paraat

Sequrix

RoSecure

Connect Security

Eizo

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Boon Edam

Trigion

Akuvox

DZ Technologies

Regio Control Veldt

MPL

Staatssecretaris Knops spreekt met HSD over digitale overheid

19 juni 2020
Redactie
05:28

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht op 18 juni een bezoek aan het Veiligheidscluster HSD. Aan de orde kwamen verschillende innovaties die de overheid en de maatschappij in het algemeen weerbaarder moeten maken tegen cybercrime.

Gesproken werd over de ‘digitale samenleving en digitale overheid van Nederland’ (NL DIGIbeter), waarvoor zijn ministerie verantwoordelijk is. Ook werd de delegatie van het ministerie geïnformeerd over de publiek-private samenwerking binnen het HSD-ecosysteem. Ook het innovatieprogramma Open Source Datia Diode (OSDD) en het onderwerp digitale overheid werden besproken. Een onderwerp dat vooral tijdens de coronacrisis steeds belangrijker wordt.

Open source
In lijn met de oproep van Knops in april 2020 om de Nederlandse overheid te stimuleren om overwegend open source software te gebruiken, werd het HSD innovatieprogramma Open Source Data Diode belicht. Dit is een initiatief van het Ministerie van Defensie en HSD Office in samenwerking met verschillende HSD-partners. Een datadiode is een apparaat (hardware & software) dat dataoverdracht in slechts één richting mogelijk maakt. Datadiodes kunnen dus netwerken en systemen beschermen tegen externe cyberdreigingen.

Goedkope datadiode
Marcel Smits van innovatiecentrum FRONT legde uit dat bij aanvang van het programma de datadiodes nog alleen gericht waren op het hoog geclassificeerde domein. “Door een goedkope open source datadiode te ontwikkelen, wilden we de markt verbreden en de digitale veiligheid van onze samenleving verbeteren. Daardoor kunnen in de toekomst ook (lokale) overheden, bedrijven en mensen thuis deze technologie gebruiken.” Gertie Arts, strategisch adviseur ‘resilience’ bij Defensie: “Samenwerking met partners als HSD, BZK, start-ups en het bedrijfsleven biedt nieuwe kansen om met open source innovaties de cyberveiligheid in Nederland sneller te vergroten.”

Coronacrisis
Daarnaast werd gesproken over de rol van de digitale overheid waarover standpunten werden uitgewisseld. In dit kader sprak Pieter Jansen (CEO van Cybersprint) over zijn activiteiten in het Tech Against Corona-initiatief, waar Nederlandse techbedrijven gratis ondersteuning bieden aan de overheid en de zorg in de strijd tegen corona. Tijdens de bijeenkomst werd vanzelfsprekend anderhalve meter afstand aangehouden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner