Amsterdam opnieuw onveiligste gemeente

Amsterdam voert dit jaar wederom de ranglijst aan van onveilige gemeenten van Nederland, zo blijkt uit de AD Misdaadmeter.

zakkenrollersZakkenrollen, mishandelingen en straatroven zorgen ervoor dat Amsterdam bovenaan de lijst prijkt. Plek twee gaat, net als vorig jaar, naar Maastricht. Het verschil tussen Amsterdam en Maastricht is echter wel kleiner geworden. Amsterdam werd in 2015 wel veiliger, maar in Maastricht nam de criminaliteit toe.

Burgemeester Van der Laan verklaart in het AD de aanwezige criminaliteit in zijn stad voor een deel door het groot aantal toeristen. Toeristen zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan inwoners van de stad.

Zowel stedelijke gebieden als dorpen in Limburg en Noord-Brabant kennen meer criminaliteit dan steden en dorpen in de overige provincies. Tegelijk scoort met name Limburg op grensoverschrijdende delicten zoals autodiefstal altijd al hoog. In de top 10 van onveilige gemeenten staan dan ook drie gemeenten uit Limburg.

De gemeenten Kapelle, Korendijk en Zuidhorn vormen de top drie veiligste gemeenten van het land. De ranglijst van de AD Misdaadmeter is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en beoordeelt tien delicten van veelvoorkomende criminaliteit. Hierbij wordt rekening gehouden met inwoneraantal.

Gedeeld

Geef een reactie