Hoogopgeleiden vaker dupe van cybercriminelen

Het aandeel slachtoffers van online koopfraude is gestegen tussen 2012 en 2014. Andere vormen van cybercrimedelicten zoals hacken en identiteitsfraude zijn daarentegen afgenomen.

cybercrimeHoogopgeleiden zijn het vaakst de dupe van cybercriminelen, meldt CBS. Dit komt doordat zij vaker online shoppen.

Steeds meer mensen zijn wel eens opgelicht bij het kopen via internet. In 2014 kreeg 3,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder hiermee te maken; in 2012 was dit nog 2,7 procent. Deze stijging van bijna 90 duizend slachtoffers kwam niet alleen doordat er steeds meer mensen online shoppen. Ook mensen die al langer via internet aankopen doen, werden vaker opgelicht.

Bij hacken en identiteitsfraude gaat het om een daling van ongeveer 100 duizend personen. Mensen krijgen minder vaak te maken met hackers die inbreken of inloggen op een e-mailaccount. De afname bij identiteitsfraude komt vrijwel geheel door de afname van skimming. Banken hebben de laatste jaren skimmen bemoeilijkt door de magneetstrip op een betaalpas te vervangen door een chip en door betaalpassen standaard uit te schakelen buiten Europa.

Gedeeld

Geef een reactie