Recordaantal namaakartikelen in beslag door douane

De douane heeft vorig jaar 8,6 miljoen namaakartikelen in beslag genomen. Dat zijn er ongeveer tweemaal zoveel als in 2003, liet een woordvoerster van de douane donderdag weten.


Vooral het aantal nagemaakte cd’s en dvd’s was zeer groot, onder meer door de inbeslagname van enkele grote partijen. Ook merkkleding is nog steeds interessant om na te maken.

De Douane op Schiphol heeft in 2004 ongeveer 41.000 namaakartikelen onderschept in de reizigersbagage. Ten opzichte van 2003 is dat een afname van bijna 20.000 artikelen. De namaakartikelen worden vooral aangetroffen op vluchten uit Azi? en Turkije. Met name namaak cd’s en dvd’s uit Taiwan, Thailand, China en Maleisi? zijn populair. Bij vluchten uit Turkije wordt veel namaak merkkleding gevonden.

Opvallend was ook de explosieve stijging van merkvervalste elektrische artikelen, zoals DVD-spelers en GSM-accessoires. Het afgelopen jaar werden in deze categorie meer dan 300.000 artikelen in beslag genomen. In 2003 waren dat nog geen 10.000 artikelen.

Gedeeld

Geef een reactie