Winkeliers claimen schade vaker bij dief

De actie Afrekenen met winkeldieven lijkt vruchten af te werpen. Vorig jaar hebben winkeliers bijna 6500 claims ingediend bij de dieven. En voor dit jaar geldt al een stijging met 14 procent ten opzichte van 2012. Voor heel 2013 wordt rekening gehouden met een toename tot ongeveer 8500 claims.

Leeftijd winkeldievenUit gegevens van Detailhandel Nederland blijkt dat de dader in 58% van de gevallen een man is, 42% is vrouw. 11% van de daders die betrapt zijn en een schadevergoeding moeten betalen is jonger dan 18 jaar en 20% is 55-plusser.

Door de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ van Detailhandel Nederland moeten winkeldieven een vergoeding betalen voor de schade die ze veroorzaken. De regeling heeft daarmee ook een preventieve werking. De stichting Afrekenen met winkeldieven voert de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ uit voor Detailhandel Nederland.

Vanaf 1 juli is het standaardbedrag voor schadeclaims verhoogd van 151 euro naar 181 euro. Het bedrag is een schadevergoeding voor de tijd die de winkelier kwijt is aan het afhandelen van een winkeldiefstal. Denk aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Deze claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie. Om de claim in te dienen moet aangifte gedaan zijn bij politie.

Jelger Zee, secretaris Winkelcriminaliteit: “Er worden steeds meer claims ingediend. Dat komt omdat er vaker wordt gestolen en omdat meer winkels zich aansluiten bij ‘Afrekenen met winkeldieven’. Het doel is dat uiteindelijk alle winkeldieven de schade vergoeden die ze veroorzaken bij winkeliers.” Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting.

Gedeeld

Geef een antwoord