Beveiliging nieuws

Onze partners

Alarm Meldnet

Eizo

VBN

Brivo

VideoGuard

2N

ASSA ABLOY

HD Security

JMB Groep

Genetec

Explicate

i-Pro

Sequrix

Lobeco

Dahua

Avigilon Alta

Uniview

Ajax Systems

Optex

SmartCell

VAIBS

RoSecure

Securitas

OSEC

BHVcertificaat.online

Hikvision

PG Security Systems

Seris

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Dero Security Products

Kiwa

IDIS

ARAS

MPL

CDVI

Traka ASSA ABLOY

ASIS

EAL

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Seagate

G4S

Eagle Eye Networks

SmartSD

Bosch Security Systems

Alphatronics

CSL

Advancis

Connect Security

Regio Control Veldt

VVNL

Akuvox

SMC Alarmcentrale

HID

Centurion

Paxton

Nenova

SOBA

Secusoft

ADI

Multiwacht

VEB

Crown Security Services

Trigion

Koninklijke Oosterberg

Unii

DZ Technologies

NIBHV

Paraat

GFT

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

CardAccess

Top Security

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

Add Secure

20face

Bydemes

Milestone

Steeds jongere kinderen in cocaïnehandel

29 juli 2019
Redactie
11:31

Niet alleen neemt het aantal kinderen dat betrokken is bij de drugshandel toe. Ze worden ook steeds jonger. Daarvoor waarschuwt het RIEC Midden Nederland, dat gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie ondersteunt. Zelfs kinderen van 8 jaar worden al ingezet door criminelen.

De tien RIEC’s (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) en het LIEC (Landelijk Informatie en Expertise Centrum) ondersteunen partners bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Met als doel samenwerking te stimuleren en de overheid en maatschappij weerbaarder te maken om zo ondermijning tegen te gaan. Het RIEC Midden Nederland zegt momenteel zeer bezorgd te zijn over de inzet van kinderen en jongeren voor drugshandel in 39 gemeenten in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. De kinderen doen klusjes, gaan dealen en het wordt van kwaad tot erger, wat uiteindelijk kan leiden tot liquidaties”, aldus Remco Mulder van het RIEC tegenover RTL Nieuws.

Ontwikkeling
Naar schatting gaat het om honderden jongeren. Die worden gelokt door het vele geld dat in de handel omgaat. Een kilo cocaïne heeft al een straatwaarde van rond de 30.000 euro. De inzet van kinderen van 8 en 9 jaar gebeurt nog sporadisch, maar wordt wel gesignaleerd, aldus Mulder. De jongeren worden op straat, in coffeeshops, in horecagelegenheden en via social media aangetrokken. Vaak vindt bemiddeling plaats door zogenoemde ‘buurtprinsen’, oudere jongens die met dure kleding, mooie horloges en auto’s als ‘voorbeeld’ dienen. De jongere jongens willen dat ook bereiken en rollen zo heel geleidelijk de criminaliteit in. Het begint met op de uitkijk staan en ontwikkelt zich via smokkel en roofovervallen tot het plegen van liquidaties. Die ontwikkeling gaat volgens Mulder steeds sneller. Ze slaan steeds vaker stappen over en beginnen bijvoorbeeld meteen al met het plegen van overvallen.

Project
Niet alleen snel veel geld verdienen is van belang. Jongeren vinden het ook stoer. Drugsgebruik wordt geromantiseerd en steeds normaler gevonden. In 2014 gebruikten 170 duizend Nederlanders cocaïne. Vorig jaar waren het er al 250 duizend, aldus het Trimbos Instituut.
Met het project ‘Straatwaarde(n)’ wil het RIEC extra gaan inzetten op dit probleem. Een team van twintig mensen en een speciale officier van Justitie gaan de problemen met jongeren en drugs aanpakken. Niet alleen door jongeren op te pakken en te straffen, maar ook door ze op andere gedachten te brengen via zogenoemde sleutelfiguren, zoals ouders, school, sportbegeleiders of mensen uit het buurthuis. Vooral jongeren die willen stoppen met criminaliteit komen voor deze hulp in aanmerking. Ouders kunnen een training krijgen om de problemen met hun kind bespreekbaar te maken. Het programma ‘Straatwaarde(n) is onderdeel van een regioplan dat tot stand is gebracht in samenwerking met de 39 gemeenten, de politie, het OM en de Belastingdienst.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner