Steeds meer agressief gedrag in vliegtuigen

Amokmakers in vliegtuigen worden steeds agressiever en gewelddadiger. Dit schrijft De Telegraaf op basis van de nieuwste cijfers van luchtvaartorganisatie IATA, die alarm slaat bij de Verenigde Naties.

Wereldwijd vinden nu ongeveer tienduizend ernstige incidenten per jaar plaats. Dat is een vertienvoudiging ten opzichte van tien jaar geleden. Bij één op de 1400 vluchten gaat het tegenwoordig mis en in een derde van de gevallen is er overmatig alcohol- of drugsgebruik in het spel. De incidenten variëren van het niet opvolgen van instructies van het cabinepersoneel tot en met vechten en het in gevaar brengen van de vliegveiligheid. De IATA dringt er bij de VN op aan dat hieraan een einde gemaakt moet worden door meer preventie en een internationaal ‘lik op stuk’-beleid.

Zwarte lijst
Voorzitter Annette Groeneveld van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) zegt tegen De Telegraaf dat agressie aan boord vooral bij prijsvechters de spuigaten uitloopt. Het begint vaak al op de luchthavens, waar passagiers zich laten vollopen. Volgens Groeneveld loopt de situatie bij prijsvechters eerder uit de hand, omdat deze maatschappijen bezuinigen op goede trainingen voor het boordpersoneel. Anders zouden zij bij de gate al kunnen inschatten dat zij bepaalde passagiers beter niet kunnen meenemen. De voorzitter van de VNC pleit daarom net als IATA voor betere controles op vliegvelden. Ook ontstaat er internationaal steeds meer vraag naar een zwarte lijst met passagiers die zich wel eens schuldig hebben gemaakt aan wangedrag.

Gedeeld

Geef een reactie