Steeds meer asociale vliegtuigpassagiers

Asociale passagiers veroorzaken volgens het Algemeen Dagblad steeds vaker problemen in vliegtuigen. Meestal komt dat door alcohol en drugs. De Inspectie Leefomgeving en Transport spreekt van een structureel probleem.

Vliegtuigpassagiers zijn regelmatig agressief en hebben maling aan de regels. Soms steken zij zelfs een sigaret op, terwijl dat streng verboden is. De eerste drie kwartalen van 2016 ontving de inspectie 723 meldingen van ernstig wangedrag. Evenveel als in heel 2015. De inspectie verwacht volgens het AD dat die stijging doorzet. Vooral rokers vormen een probleem. Die zorgden voor 38 procent van de klachten. 35 procent van de klachten hadden betrekking op ander asociaal gedrag en bij 27 van de meldingen was alcohol in het spel, aldus woordvoerder Annelou van Egmond van de inspectiedienst.
“Passagiers kunnen vanuit het niets volledig uit hun dak gaan”, zegt woordvoerder Daisy Homoet-Mijnals van Corendon. Het gaat volgens haar om een kleine groep passagiers, die met een redelijke frequentie incidenten veroorzaakt. De Vereniging Nederland Cabinepersoneel (VNC) denkt dat het komt omdat door de lage tarieven ‘een bredere weerspiegeling van de maatschappij aan boord komt’. Zij pleit voor betere afspraken tussen luchtvaartmaatschappijen, politie en restaurants en bars op de luchthavens. Dat leidde op London Gatwick tot maar liefst vijftig procent minder incidenten in vliegtuigen die daar vandaan vertrekken.

Gedeeld

Geef een reactie