Steeds meer en harder geweld tegen boswachters

Volgens natuurorganisaties is er een toename van geweld tegen boa’s in het domein Milieu, welzijn en infrastructuur. Vorig jaar werden er twaalf mishandeld, 55 persoonlijk bedreigd en dertien uitgescholden. Dat zijn dan alleen nog de gevallen die gemeld zijn. Dinsdag werd nog een vrouwelijke boswachter mishandeld.

Boswachters krijgen steeds meer te maken met hufterigheid, maar ook met zware criminaliteit, zoals het dumpen van drugsafval in de natuur. Om zichzelf hier enigszins tegen te kunnen beschermen beschikken sommige boswachters nu over handboeien en een wapenstok.
Dinsdag was het weer raak. Een vrouwelijke boswachter van Natuurmonumenten werd aan haar arm gewond door een bezoeker die boos werd toen zij hem aansprak over zijn loslopende honden. De politie was er gelukkig snel bij en kon de man op de parkeerplaats van het natuurgebied aanhouden.

Pepperspray
Volgens Staatsbosbeheer neemt het geweld tegen boswachters niet alleen toe, maar wordt het ook harder. Vorig jaar liep een boswachter een gebroken neus op en kon hij vier weken niet werken. Mede daarom worden steeds meer boa’s Milieu, welzijn en infrastructuur uitgerust met een C2000-portofoon, handboeien en een wapenstok. Ook wordt gesproken over pepperspray. In Noord-Brabant, waar het risico van geweld het grootst is vanwege de daar actieve drugsindustrie, is een speciale organisatie opgericht om de boswachters te ondersteunen. De SSIB (Samen Sterk In Brabant) treedt onder andere op tegen het dumpen van drugsafval, stropers en illegale motorcrossers.

Gedeeld

Geef een reactie