Steeds meer geldtransacties voor terrorisme

Het aantal geregistreerde geldtransacties met een mogelijke link naar terrorisme stijgt, zo meldt De Telegraaf. Hierbij gaat het onder andere om het overmaken van geld naar jihadisten in Syrië of  financiële ondersteuning van terroristische aanslagen.

Het afgelopen jaar vonden 4495 verdachte transacties plaats, zegt het meldpunt voor dit soort financieringsstromen, de FIU. In eerdere jaren waren dat er nog rond de tweeduizend. Het meldpunt verklaart de toename vooral uit een stijging van het aantal meldingen, wat te danken zou zijn aan meer aandacht voor het onderwerp. Vandaag geeft de FIU een toelichting op de cijfers tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over financiering van terrorisme.

Nederland
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat er een grote kans is dat ook de Nederlandse financiële sector wordt misbruikt voor financiering van terrorisme. Veel Nederlandse banken zijn tenslotte ook in het buitenland actief, waaronder in landen die bekendstaan als risicolanden. DNB meent dat deze banken vaak nog te weinig oog hebben voor dit soort risico’s. De toezichthouder dringt er daarom bij de sector op aan om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de aanpak van terrorismefinanciering.

Deel dit artikel via: