Beveiliging nieuws

Onze partners

Ajax Systems

VEB

VAIBS

Advancis

Unii

Masset Solutions

Multiwacht

Add Secure

CSL

SmartCell

EAL

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

Eizo

Connect Security

VVNL

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Securitas

HD Security

Alarm Meldnet

Paraat

Avigilon Alta

IDIS

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Sequrix

i-Pro

Trigion

Bosch Security Systems

ADI

2N

RoSecure

Bydemes

Service Centrale Nederland

Akuvox

Seris

De Beveiligingsjurist

OSEC

Secusoft

Kiwa

NetworxConnect

20face

Hikvision

CardAccess

MPL

G4S

BHVcertificaat.online

Paxton

SOBA

PG Security Systems

Nenova

Seagate

Genetec

GFT

ASIS

Regio Control Veldt

Koninklijke Oosterberg

Brivo

Uniview

ASSA ABLOY

HID

SmartSD

Nimo Drone Security

JMB Groep

Alphatronics

Lobeco

Gold-IP

Optex

Dahua

Top Security

Centurion

Explicate

Dero Security Products

DZ Technologies

Milestone

NIBHV

ARAS

VBN

Crown Security Services

Steeds meer gevallen van ransomware in Nederland

17 maart 2015
Redactie
19:32

De gemeente Lochem is getroffen door ransomware, waardoor medewerkers niet meer bij bestanden konden komen. De vorm van malware is in opmars. Vooral NAS servers, die het mkb veel gebruikt, worden belaagd.

De infectie met de crypto-ransomware bij de gemeente Lochem vond gisteren plaats via een e-mail die niet door het spamfilter van de gemeente werd tegengehouden. Het virus zette een deel van het netwerk op slot door de bestanden op het gemeentenetwerk te versleutelen. Medewerkers konden deze daardoor niet meer gebruiken. Om weer toegang tot de bestanden te krijgen werd een back-up van het systeem teruggezet. Inmiddels zouden de noodzakelijke bestanden hierdoor weer zijn hersteld.
harddiskData Recovery Nederland (DRN) meldt in het eerste kwartaal van 2015 bij haar klanten net zoveel ransomware besmettingen aangetroffen te hebben als in heel 2014. DRN heeft een speciaal team opgezet om de slachtoffers te helpen het dataverlies zoveel mogelijk te beperken omdat er dat er nog geen effectieve remedie tegen ransomeware is.
Ransomware kan een systeem op verschillende wijzen besmetten. Eén van de meest voorkomende voorbeelden is een e-mail, vaak gericht aan bedrijven met als onderwerp ‘openstaande factuur’. Wanneer een gebruiker de bijlage met de zogenaamde openstaande facturen opent, dan zaait het virus zich uit op de computer. Ook websites kunnen virussen bevatten, verstopt in advertentiebanners of download-links.
In het algemeen versleutelt het virus alle bestanden in haar bereik. Deze data kan dan uitsluitend nog worden geopend met een wachtwoord, dat de gebruiker zelf niet heeft. Bestanden zijn dus nog aanwezig, maar worden in gijzeling genomen. Doorgaans worden slachtoffers automatisch verwezen naar een webpagina waar uitgelegd wordt dat de bestanden versleuteld zijn en dat er losgeld betaald moet worden om de bestanden te kunnen ontsleutelen.
DRN adviseert gebruikers om regelmatig back-ups te maken en wachtwoorden te veranderen. Ook dienen consequent en zo snel mogelijk de meest recente software updates te worden uitgevoerd daar deze de best mogelijke beveiliging biedt tegen dit virus.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner