Steeds meer geweld tegen handhavers in Amsterdam

Daar waar het totaal aantal gevallen van agressie tegen handhavers in 2015 nog op 90 lag, is dat dit jaar al opgelopen tot 305. Dit meldt De Telegraaf. Volgens de krant is dit nog maar het topje van de ijsberg. De gemeente onderzoekt of er genoeg gedaan wordt om de boa’s een veilige werkomgeving te bieden.

Het blijkt dat vrijwel elke dag wel een Amsterdamse handhaver melding doet van fysieke agressie, persoonlijke bedreiging of (non) verbale agressie. Dit staat in een brief van locoburgemeester Eric van der Burg. Volgens hem kan het werkelijke aantal incidenten hoger uitvallen, omdat handhavers het lang niet altijd melden als zij worden uitgescholden of een duw krijgen.

Schade verhalen
De gemeente laat het er volgens Van der Burg niet bij zitten. Er wordt altijd aangifte gedaan tegen agressors en er wordt geprobeerd eventuele schade te verhalen. Ook wordt gekeken of de huidige werkinstructies en protocollen wel effectief zijn om de handhavers een veilige werkomgeving te bieden. Verder wordt bestudeerd of er voldoende politiecapaciteit is om de boa’s in noodgevallen bij te staan.

Bewapenen
Volgens de gemeente heeft de stijging ook te maken met een toenemende bereidheid om incidenten te melden. Maar de incidenten worden ook ernstiger. Zo is recent een handhaver aangevallen met een kapot geslagen glas. Ook gebeurt het dat agressieve voetbalsupporters zich massaal tegen de boa’s keren als deze een vechtpartij proberen te beëindigen. Een enkele keer gaat ook een handhaver in de fout. Eén is er dit jaar ontslagen na een geweldincident. In september sprak de gemeenteraad over het eventueel uitrusten van de ongeveer vierhonderd handhavers met een wapenstok en pepperspray, maar dat voorstel van de directeur van de dienst werd door het stadsbestuur en linkse partijen afgewezen.

Deel dit artikel via: