Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

Sequrix

Secusoft

Alphatronics

Ajax Systems

Trigion

HD Security

CardAccess

Genetec

Optex

Seris

Kiwa

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

CDVI

Paraat

Advancis

ASIS

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

NetworxConnect

VBN

DZ Technologies

Add Secure

EAL

i-Pro

Centurion

MPL

Milestone

Crown Security Services

Hikvision

20face

Seagate

Top Security

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Brivo

Unii

ADI

RoSecure

SOBA

Eizo

Bosch Security Systems

VVNL

Koninklijke Oosterberg

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

HID

OSEC

IDIS

Connect Security

Explicate

Gold-IP

Securitas

GFT

Masset Solutions

ARAS

VideoGuard

Nimo Drone Security

Bydemes

Nimo Dog Security

Lobeco

Uniview

2N

Dahua

PG Security Systems

JMB Groep

Nenova

Boon Edam

VEB

SmartCell

Akuvox

Regio Control Veldt

NIBHV

Paxton

Multiwacht

SmartSD

De Beveiligingsjurist

G4S

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

CSL

Eagle Eye Networks

Steeds meer incidenten met verwarde personen

15 december 2022
Redactie
12:14

Het aantal meldingen van incidenten met verwarde mensen stijgt onverminderd door, zo meldt de NOS. Van 2017 tot en met 2021 registreerde de politie 886.000 gevallen van dit soort overlast. En volgens het CBS vinden tegenwoordig al bijna 12.000 incidenten per maand plaats.

De politie heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met 187.000 verwarde personen, waarvan er 9700 meer dan tien keer zijn aangehouden voor het veroorzaken van overlast. Voor ’s zomers en in de grote steden vinden veel incidenten plaats. De ministers Yesilgöz en Helder spreken van een ’taai en complex maatschappelijk vraagstuk’. Het kabinet heeft nu 59 miljoen euro extra uitgetrokken om de situatie te verbeteren. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor ggz-verpleegkundigen die meldkamers van de politie gaan helpen situaties goed in te schatten.

Heel vervelend gedrag
Volgens expert Bauke Koekkoek van de Politieacademie en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat het vooral om mensen zonder goede inbedding in het leven, die balanceren op het randje van justitie en zorg, die zich overal weggestuurd en uitgekotst voelen en die echt heel vervelend gedrag vertonen. Zij maken zich schuldig aan vernielingen, ernstige overlast en het lastigvallen of bedreigen van mensen. Sommigen van hen komen volgens Koekkoek in aanmerking voor gedwongen opname in een ggz-instelling of opsluiting in een gevangenis. Het probleem is alleen dat politie en justitie de gepleegde feiten los van elkaar vaak niet ernstig genoeg vinden voor vervolging.

20 procent van de politiecapaciteit
De meeste incidenten worden veroorzaakt door mensen die bijvoorbeeld hun huis zijn verloren, financieel in de problemen zijn geraakt of op eigen initiatief met hun medicatie zijn gestopt. Psychoten die mensen aanvallen op straat komen minder vaak voor dan soms gedacht wordt. Ook krijgt de politie te maken met meldingen van mensen die zich iets inbeelden. Al dit soort incidenten komt in de politiesystemen terecht als een ‘E33’, de code voor ‘persoon met verward gedrag’. Het blijft moeilijk om grip te krijgen op de problemen met verwarde personen, die volgens eerdere schattingen minstens 20 procent van de politiecapaciteit vergen. De meeste groei wordt veroorzaakt door mensen die het steeds hogere tempo van de maatschappij niet kunnen bijhouden, daardoor in de problemen raken en die problemen trachten op te lossen met crimineel gedrag.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner