Steeds meer jongeren gebruiken valse ID-kaart

Een groeiend aantal minderjarige jongeren krijgt een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart of de identiteitskaart van een ander, zo meldt de NOS. Bijvoorbeeld om drank of sigaretten te kunnen kopen. Naar schatting maakt 20 procent van de jongeren zich daaraan wel eens schuldig.

In 2015 kregen 350 jongeren een Haltstraf wegens misbruik van een ID-bewijs. Vorig jaar was dat aantal al gestegen tot 428. Op 1 april dit jaar stond de teller al op 147 gevallen. Volgens Halt komt de stijging onder andere doordat de horeca, politie, gemeenten en Halt beter samenwerken. Dat gebeurt onder andere in Breda, Tilburg, Rotterdam en Haarlem. Het werkelijke aantal fraudegevallen ligt waarschijnlijk veel hoger. Zo’n 20 procent van alle jongeren maakt zich wel eens schuldig hieraan, maar verreweg de meesten komen er met een waarschuwing vanaf. Dat blijkt uit onderzoek onder een kleine tweeduizend jongeren van Stemmingmakers, het jongerenpanel van Scholieren.com. Een onderzoek uit 2014 toonde ongeveer hetzelfde resultaat.

Makkelijk
Het is volgens scholieren makkelijk om fraude te plegen. Vaak volstaat een foto van het ID-bewijs op de smartphone en die is makkelijk te vervalsen. Ongeveer de helft van de scholieren zegt geld te betalen voor een vervalsing en 17 procent leent wel eens een kaart van iemand anders. Wie betrapt wordt met een valse identiteitskaart, krijgt een waarschuwing, een doorverwijzing naar Halt of een boete. Vaak sturen politie en justitie jongeren bij een eerste overtreding naar Halt. Dat heeft later geen gevolgen voor het afgeven van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Bij Halt leren de jongeren wat de gevolgen kunnen zijn van ID-fraude. Voor henzelf, maar ook voor de winkelier of horeca-ondernemer. Wie vaker wordt betrapt, riskeert een boete van 370 euro en een strafblad.

Gedeeld

Geef een reactie