Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Uniview

Explicate

Nimo Drone Security

VAIBS

Dahua

Seris

OSEC

SmartCell

MPL

Optex

Top Security

ASIS

GFT

Avigilon Alta

2N

Gold-IP

VBN

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Securitas

Hikvision

VideoGuard

Advancis

20face

Boon Edam

Nimo Dog Security

Sequrix

Kiwa

Secusoft

De Beveiligingsjurist

Seagate

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

CDVI

ARAS

BHVcertificaat.online

G4S

i-Pro

Alphatronics

EAL

RoSecure

JMB Groep

Regio Control Veldt

SmartSD

SOBA

VVNL

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Connect Security

Unii

Lobeco

IDIS

DZ Technologies

Eizo

Paraat

Brivo

Akuvox

Dero Security Products

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

NIBHV

Trigion

Centurion

Bydemes

Bosch Security Systems

Koninklijke Oosterberg

Genetec

Milestone

NetworxConnect

Nenova

HID

ADI

CardAccess

PG Security Systems

Multiwacht

CSL

Paxton

Add Secure

HD Security

Steeds meer overheden willen achterdeurtjes in encryptie

18 november 2019
Redactie
18:20

Encryptie is een prima methode om data te beveiligen. Helaas maken ook criminelen dankbaar gebruik van deze technologie. Daarom willen steeds meer overheden een wet waarmee zij exploitanten van versleutelde communicatiesystemen kunnen dwingen een achterdeurtje in te bouwen.

Volgens ‘anonieme bronnen’ ijvert nu ook de internationale opsporingsorganisatie Interpol voor een verplicht achterdeurtje in beveiligde communicatiediensten, zoals WhatsApp. Naar eigen zeggen om verspreiding van kinderporno tegen te kunnen gaan. Een nobel streven, maar Facebook, de eigenaar van WhatsApp, piekert er niet over om het verkeer via de populaire berichtendienst te delen met overheidsorganisaties. Sterker nog, er wordt aan gewerkt om ook Messenger van ‘end-to-end’ encryptie te voorzien. Facebook zegt zelf ook geen toegang te hebben tot de data. De technologiereus is bang dat een eventueel achterdeurtje vroeg of laat in verkeerde handen gaat vallen. Behalve dat dit vervelend gevonden wordt voor niet-criminele gebruikers van de diensten, kan een dergelijk lek het bedrijf heel duur komen te staan als de privacywaakhonden aan de deur kloppen.

Sleepwet
De techreuzen als Facebook, Apple en Google zeggen te vrezen dat overheden de via achterdeurtjes onderschepte berichten zullen delen met buitenlandse collega’s. Zo kunnen de berichten uiteindelijk ook belanden bij regiems die hun bevolking onderdrukken en waar persvrijheid en vrijheid van meningsuiting niet aan de orde zijn. Geheel onterecht is deze angst niet, gezien de ontwikkelingen in Nederland rond de zogenoemde sleepwet. Die stelt de inlichtingendiensten in staat om grote hoeveelheden dataverkeer te filteren op gevaarlijke inhoud. Daarbij ontvangt men ook dataverkeer van mensen die niets met terrorisme te maken hebben, maar die vanwege hun politieke mening of geloof in andere landen in de problemen kunnen komen als de data met het buitenland wordt gedeeld. Of de gegevens bij Interpol in veilige handen zijn valt te bezien, als men bedenkt dat ook China, Rusland en de Verenigde Staten bij deze organisatie zijn aangesloten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner