Steeds vaker handgranaten op straat als dreigmiddel

Dit jaar zijn al 43 handgranaten op straat aangetroffen, stelt de NOS vast. De politie wil dat er zwaardere straffen komen voor deze gevaarlijke manier om mensen te intimideren. Handgranaten worden bijvoorbeeld voor horecazaken neergelegd om de eigenaar af te persen.

Het begint een duidelijke trend te worden. Bijna elke week wordt wel ergens in Nederland een handgranaat voor de deur gevonden. Het aantal incidenten is inmiddels twee keer zo hoog als in 2017 en 2016. De politie wil dat er snel een einde komt aan deze gevaarlijke praktijk en pleit daarom voor zwaardere straffen voor het bezit van explosieven. Nu kan iemand daar maximaal 9 maanden cel voor krijgen, terwijl er doelbewust mensenlevens op het spel worden gezet.

Op scherp
In ongeveer de helft van de gevallen wordt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld om het projectiel veilig te verwijderen. Die constateert dat de handgranaten soms op scherp staan en bij de geringste beweging kunnen ontploffen, omdat de slagpin al in het slaghoedje is geslagen. In mei ging het mis in Delft. Daar ontploften twee handgranaten voor de deur van een coffeeshop. Volgens de politie worden de handgranaten online besteld bij bedrijven in voormalig Joegoslavië, die ze voor rond de 20 euro te koop aanbieden.

Gedeeld

Geef een reactie