Sterk verhoogde kans op inbraak tijdens carnaval

Het carnaval komt er aan en dat betekent ook feest voor inbrekers, zo concludeert verzekeraar Interpolis. Landelijk piekt het aantal inbraken tijdens de voorjaarsvakantie met 12 procent, maar in het zuiden is dat 22 procent. In Mestreech (Maastricht) is de kans op inbraak tijdens carnaval zelfs 249 % hoger dan normaal.

Het is wel logisch dat het risico toeneemt tijdens het volksfeest. Veel mensen zijn elders feestvieren, de openbare orde is ver te zoeken en men kan gemaskerd over straat zonder op te vallen. Volgens Interpolis leidt dit tot wel 72 procent meer inbraken in de grote steden waar carnaval wordt gevierd. De afgelopen zes jaar bleek dat het inbraakrisico in Mestreech (Maastricht) het meest toeneemt, namelijk met 249 procent. Op de tweede plaatst staat Kielegat (Breda) met 153 procent, gevolgd door Lampegat (Eindhoven) met 128 procent. In Jocus (Venlo) en Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch ligt de stijging rond de 60 procent. In totaal gaat het jaarlijks om 225 woninginbraken tijdens carnaval.

Insluiping
Behalve voor inbraak is er ook een verhoogd risico voor insluiping, als mensen hun voordeur open laten staan terwijl zij naar de carnavalsoptocht in hun straat kijken. Interpolis en de politie voeren campagne om mensen hierop te wijzen. Ook wordt aangeraden om buren een oogje in het zeil te laten houden, als die zelf geen carnaval vieren. Vooral tijdens de grote evenementen, zoals de optocht en het vuurwerk. Juist dan grijpen inbrekers hun kans.

Gedeeld

Geef een antwoord