Sterke toename van slachtoffers van datingfraude

Volgens de Fraudehelpdesk is het aantal slachtoffers van datingfraude in 2019 ten opzichte van 2018 met 43 procent toegenomen. Het gaat hier om mensen die opgelicht worden door iemand die beweert geïnteresseerd te zijn in een relatie.

Een veelvoorkomende truc is dat het slachtoffer geld moet overmaken zodat zijn of haar geliefde de reis naar Nederland kan betalen. Maar datingsites kunnen ook misbruikt worden om iemand chantabel te maken. ‘Geef de toegangscodes of we lichten je partner in’. Volgens de Fraudehelpdesk neemt niet alleen het aantal meldingen toe, maar ook de totale financiële schade. In 2018 maakte datingfraude al 412 slachtoffers. In 2019 zijn het er tot nu toe 591. En dan gaat het alleen nog om mensen die de kwestie bij de Fraudehelpdesk hebben gemeld. Veel slachtoffers zullen uit schaamte de fraude als een dure les beschouwen.

3,3 miljoen euro schade
Van de 591 slachtoffers werden er 244 financieel gedupeerd. Daarbij ging het om in totaal bijna 3,6 miljoen euro. Vorig jaar werden 180 mensen door zogenaamde geliefden getild en bedroeg de totale schade 3,3 miljoen euro. Vaak gaat het om reisgeld, maar het gebeurt ook dat de oplichters vertellen plotseling in de problemen te zitten en snel geld nodig te hebben, wat zij uiteraard zo snel mogelijk zullen terugbetalen. Sommige slachtoffers werden zo maanden lang aan het lijntje gehouden. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor datingpartners in het buitenland, die door omstandigheden tijdelijk zonder geld zitten, die naar Nederland willen komen maar dat niet kunnen of die in financiële moeilijkheden zeggen te verkeren. Meer tips staan op deze website.

Gedeeld

Geef een reactie