Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

Secusoft

ASIS

Nenova

CSL

Hanwha Vision Europe

VEB

SmartSD

Dahua

Brivo

RoSecure

Dero Security Products

HID

Centurion

Avigilon Alta

ARAS

Regio Control Veldt

ADI

Alphatronics

Seagate

Advancis

GFT

Eizo

VideoGuard

i-Pro

Genetec

VAIBS

Securitas

SMC Alarmcentrale

Unii

Multiwacht

Koninklijke Oosterberg

VVNL

Service Centrale Nederland

2N

NIBHV

Top Security

IDIS

Crown Security Services

Bydemes

Sequrix

JMB Groep

SmartCell

Masset Solutions

VBN

Akuvox

Gold-IP

PG Security Systems

Paraat

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

OSEC

Paxton

CardAccess

EAL

Hikvision

Add Secure

MPL

Oribi ID Solutions

Optex

Uniview

Eagle Eye Networks

HD Security

SOBA

G4S

20face

Trigion

Milestone

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Connect Security

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Explicate

Kiwa

Seris

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Ajax Systems

CDVI

Stijging incidentmeldingen in asielcentra

4 oktober 2016
Redactie
14:17

Bij het COA (Centrale Opvang Asielzoekers) zijn in de eerste helft van dit jaar ruim 9.100 meldingen van incidenten geregistreerd. In 2015 waren dat er ruim 8.100.

Bij ruim 5.200 meldingen gaat het om overtredingen van de huisregels van het COA, zoals het niet schoonmaken van de eigen kamer, de brandmelder afplakken, of het veroorzaken van geluidsoverlast. Bij ruim 1.200 meldingen van het COA gaat het om fysieke agressie zoals schoppen of slaan. Bij ongeveer de helft van het aantal incidenten heeft het COA een ROV-maatregel opgelegd.
Het aantal incidenten dat in de eerste helft van 2016 door het COA is gemeld, is hoger dan het aantal meldingen in 2015. Dat komt onder meer doordat er veel aandacht is besteed aan het verbeteren en stimuleren van de incidentenregistratie. Van invloed waren ook de hoge bezetting bij het COA begin 2016, de langere wachttijden en de noodopvangplekken waarbij soms maar weinig privacy voor de bewoners was.

Definitie incident
Binnen het COA wordt er gesproken over ‘een incident’ in de breedste zin van het woord. Alle gebeurtenissen die de veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid op een locatie raken of waarbij sprake is van een afwijking van de gewenste gang van zaken op een locatie, worden geregistreerd als incident. Denk hierbij aan ‘roken op de kamer’, ‘het niet schoonhouden van de eigen leefomgeving’, of een rookmelder die is afgeplakt. Deze incidenten zijn veelal geen strafbare feiten. Bij meldingen die de openbare orde raken of waarbij er sprake is van (een vermoeden van) een strafbaar feit wordt de politie ingeschakeld.

Verschil meldingen COA en Politie
Het COA en de politie registreren beide incidenten op en rondom COA-opvanglocaties, maar zij doen dit op verschillende manieren en met een ander doel. De politie registreert informatie wanneer er om politieassistentie wordt gevraagd, zodat er zicht is op welke inzet waar nodig is geweest en om welke reden. Het verschil in registratie bij het COA en de politie komt doordat de politie bij het overgrote deel van de COA-meldingen niet wordt betrokken, omdat de situatie in die gevallen door de COA-medewerkers zelf opgelost kan worden. Ook de indelingscategorieën van de meldingen van de politie en het COA verschillen.

Maatregelen
Het COA beschikt over een aantal instrumenten, zoals huisregels en een Reglement Onthoudingen Verstrekkingen (ROV), om de veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid op een locatie te borgen. In geval van incidenten spreekt het COA bewoners aan op hun gedrag en legt, als dat nodig is, maatregelen in het kader van het ROV op. Deze maatregelen houden onder andere in dat het COA financiële verstrekkingen kan inhouden of (al dan niet) tijdelijk het verblijf op de opvanglocatie kan onthouden.
Naar aanleiding van de in de eerste helft van 2016 geregistreerde meldingen heeft het COA in totaal 4.447 maal een ROV-maatregel opgelegd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner