Strenge Europese regels voor drones op komst

Gebruikers van drones kunnen in de tweede helft van 2019 strengere Europese regelgeving verwachten. Deze is bedoeld om het gebruik veiliger te maken en privacy te waarborgen. Drones dienen bijvoorbeeld een chip te krijgen die vliegen in de buurt van luchthavens onmogelijk maakt.

Deze week vindt in RAI Amsterdam de Drone Week plaats. Hier is het nieuwste van het nieuwste te zien op het gebied van professionele drones, die behalve voor verkenning ook steeds meer voor transport worden ontwikkeld. Er is onderscheid tussen professionele drones en ‘speelgoed’drones, maar de verschillen worden steeds kleiner. Ook hobbyisten kunnen tegenwoordig enorme toestellen bestellen via Chinese postorderbedrijven.

Verder reguleren
De Europese wetgever wil het gebruik van drones verder reguleren en denkt aan onder andere een verplicht brevet. In Nederland zijn er al strenge regels, maar die zijn alleen van toepassing op de ongeveer tweeduizend professionele gebruikers. Op het gebruik van hobbydrones wordt alleen gehandhaafd als deze in de buurt van een luchthaven worden gebruikt. Professionele drones worden onder andere door de brandweer gebruikt tijdens natuurbranden. Ook binnen de beveiligingsbranche is er interesse. Bijvoorbeeld om te kijken of er geen inbraak via het dak van een gebouw wordt uitgevoerd. De regelgeving maakt dit echter vooralsnog onmogelijk, omdat het verboden is om boven wegen en bebouwing te vliegen. Het vliegen boven mensen is helemaal uit den boze, waardoor inzet bij evenementen ook niet mogelijk is.

Maatschappelijke acceptatie
Voorzitter Rob van Nieuwland van branchevereniging Darpas zei bij de opening van de Drone Week dat nog hard gewerkt moet worden aan maatschappelijke acceptatie van drones. Er wordt nu vooral gesproken over de nadelen ervan, maar de samenleving dient te erkennen dat drones straks net zo onmisbaar zijn als auto’s. Dat gaat echter niet vanzelf. Amazon experimenteert al met drones die pakketjes kunnen bezorgen. Maar als dit op grote schaal gaat gebeuren, zullen naar verwachting veel klachten over geluidsoverlast ontstaan. Mensen zullen de herrie echter accepteren als ze ook het gemak van drones ervaren, stelt Eric Allison van Uber. Het geluid zal wel een belangrijk aandachtspunt blijven voor ontwerpers van drones.

Deel dit artikel via: