Strengere en doorlopende screening van douaniers

Na een aantal schandalen met corrupte douaniers wil het kabinet de screening verscherpen. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen, die de douane in portefeuille heeft. Er wordt wat haar betreft niet meer alleen bij de sollicitatie gescreend, maar gedurende de hele loopbaan.

In de Kamer wordt al langer gediscussieerd over de screening van douaniers. Vooral VVD en CDA vinden dat het strenger moet. Daarom komt staatssecretaris Van Huffelen met maatregelen die het mogelijk maken om sneller risico’s in beeld te krijgen en daarop te reageren. Dat is nodig, want de douane heeft de afgelopen verschillende corruptieschandalen meegemaakt. Douaniers zorgen er dan bijvoorbeeld tegen een vergoeding voor dat containers met drugs niet gecontroleerd worden. Vier douaniers werden hiervoor de afgelopen jaren verdacht en zijn opgepakt. Door de kwestie is binnen de douane een sfeer van wantrouwen ontstaan.

VOG
Binnenkort wordt werken bij de douane alleen nog mogelijk met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarbij wordt niet alleen gekeken of de sollicitant in aanraking is gekomen met Justitie. Ook een aantekening uit een opsporingsonderzoek kan een reden voor afwijzing zijn. Als de douanier eenmaal in dienst is, houdt de controle niet op. Er zal regelmatig een nieuwe VOG moeten worden aangevraagd. En als een douanier met Justitie in aanraking komt, wordt dit direct aan de douane doorgegeven. De verscherpte screening moet wat Van Huffelen betreft halverwege volgend jaar worden ingevoerd. Eerst mogen de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State zich nog over het plan buigen.

Gedeeld

Geef een reactie