Studenten krijgen meldpunt voor gevaarlijke situaties

Na een aantal ernstige incidenten op Amsterdamse studentencampussen heeft de ASVA studentunie een Meldpunt Onveilig Wonen geopend. Hier kunnen studenten onveilige situaties melden, zoals enge plekken of gammele sloten, zodat daar iets aan gedaan kan worden. In 2016 was er ook al een meldpunt. Dat leidde toen tot betere straatverlichting en cameratoezicht.

De afgelopen maanden werden op de Spinozacampus in Amsterdam Zuidoost een vrouwelijke student aangevallen, verschillende studenten van hun fiets getrokken en meerdere inbraken gepleegd. In de Daalwijkflat in Amsterdam Zuidoost werd zelfs een student in haar woning door een kogel geraakt. De ASVA studentunie is daarom het Meldpunt Onveilig Wonen gestart. Hiervan kunnen alle studenten in Amsterdam gebruik maken. De studentenorganisatie wil op deze manier gevaarlijke situaties in kaart brengen en hierover aan de bel trekken bij de gemeente en kamerverhuurder Duwo.

Structureel probleem
“We vinden dat elke student zich veilig zou moeten voelen in Amsterdam, zeker in hun eigen studentenkamer”, zegt voorzitter Alba van Vliet van ASVA. Het is volgens haar al lange tijd bekend dat onveiligheid voor studenten een structureel probleem is in Amsterdam. “Met dit meldpunt hopen we meer informatie te krijgen over het probleem, en de gemeente en verhuurders aan te sporen om met structurele oplossingen te komen.” Van Vliet roept ook studenten buiten Amsterdam op om misstanden te melden. Als dat vaak gebeurt, worden de klachten naar de Landelijke Studentenvakbond doorgestuurd, zodat het probleem landelijk kan worden aangepakt.

Gedeeld

Geef een reactie