Studenten OLVG konden bij alle patiëntengegevens

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG gaat de beveiliging van elektronische patiëntgegevens aanscherpen. Dit nadat gebleken is dat studenten met een bijbaan alle informatie konden inzien over patiënten die de afgelopen vijftien jaar zijn behandeld.

Afgelopen zomer nam de moeder van een van de studenten al contact op met het ziekenhuis, nadat zij had gezien dat haar dochter toegang had tot gegevens over patiënten buiten haar werkgebied. Ook andere studenten bleken dat te hebben en sommigen zouden daar misbruik van maken. Het ziekenhuis nam direct maatregelen en meldde de kwestie bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Strenge gedragscode
Volgens het ziekenhuis is het volledig afdichten van een medisch dossier niet werkbaar en zal dit de patiëntveiligheid in veel gevallen niet ten goede komen. Een zorgverlener moet altijd gegevens kunnen raadplegen van patiënten om goede veilige zorg te kunnen verlenen. Wel geldt een strenge gedragscode. Het discreet omgaan met gevoelige informatie van patiënten wordt een fatsoensnorm genoemd en tegen wie zich niet aan houdt worden passende arbeidsrechtelijke maatregelen genomen. Dat houden aan die gedragscode werd echter nauwelijks gecontroleerd. Dat gaat vanaf nu wel gebeuren, aldus het OLVG. Daarnaast wordt gekeken of de systemen beter zijn te beveiligen tegen het ongeautoriseerd snuffelen naar gevoelige medische gegevens.

Gedeeld

Geef een reactie