Studenten tegen verplichting van surveillancesoftware

De Centrale Studentenraad (CSR) heeft een kort geding aangespannen tegen de Universiteit van Amsterdam. Dit vanwege het gebruik van de Proctorio-software, waarmee de universiteit via de webcam op de laptop kan controleren of studenten niet sjoemelen tijdens de online tentamens.

Volgens studentenmagazine Folia vindt de studentenraad dat studenten het recht hebben om het gebruik van de software te weigeren en dat zij de mogelijkheid moeten krijgen om het tentamen op een andere manier te maken. Men vindt dat de Proctorio-software te diep ingrijpt op de privacy van studenten. Zo is via de webcam de studentenkamer te bekijken, maar ook geluiden worden opgevangen en zelfs de toetsaanslagen worden geteld.

Coronacrisis
Normaal worden de studenten tijdens het tentamen fysiek in de gaten gehouden, maar dat is vanwege de coronacrisis een stuk moeilijker geworden. Daarom wordt studenten gevraagd om zoveel mogelijk van huis uit te werken en dat geldt ook voor het afleggen van tentamens of delen daarvan. De Centrale Studentenraad heeft er begrip voor dat controle op fraude nodig is, maar heeft er bezwaar tegen dat het accepteren van de Proctorio-software als voorwaarde wordt gesteld. Als studenten niet meewerken, kunnen de tentamens niet doorgaan, schrijft de universiteit in een brief aan de studenten. Eerder hadden studenten in Tilburg bezwaar tegen de software. Er werd een petitie gestart, die 5000 keer werd ondertekend. De Centrale Studenten Raad probeert nu via de rechter een verbod op het gebruik van de software af te dwingen.

Gedeeld

Geef een reactie